Mijloace inteligente de a susține copilul coleric
Copilul coleric are anumite caracteristici care îl evidențiază de alți copii. Este dinamic, agitat, nerăbdător, lipsit de tact, foarte impulsiv. Calitățile lui principale sunt spiritul de competiție, entuziasmul, optimismul, independența, capacitatea de a domina oameni și situații ,cu excelente abilități organizatorice, se face remarcat ușor într-un grup fiindcă își impune cu ușurință punctul de vedere. Un copil cu temperament coleric trăiește procese afective intense, trece cu ușurință de la o stare la alta și îi place să fie mereu ocupat cu ceva.
Pentru părinți, un astfel de copil poate pune probleme deoarece este ușor irascibil, uneori agresiv, critic la adresa altora și imprăștiat deoarece nu știe cum să își conserve energia. Un coleric ia decizii fără să gândească mult, fiind impulsiv, rapid și centrat pe rezultate.
Vrea să fie în permanență primul, să i se recunoască realizările și să își poată manifestă abilitățile de lider. Colericul, că urmare a dominării excitaţiei, este dezechilibrat. Osclileaza între entuziasm exagerat şi abandonarea iniţiativei, urmată apoi de stări depresive, de anxietate, neîncredere în forţele proprii. Aceste trăsături trebuie moderate prin educaţie. În lipsa unei educații adecvate pot crea o atmosfera negativă, răspunzând cu obrăznicie, agresivitate, cu acte de indisciplină, neintegrare în colectivul grădiniței.
Deoarece acest gen de copii se plictisesc repede, în activitatea cu ei este necesară crearea unor motivaţîi puternice pentru învăţătură, care să-i mobilizeze și să le stimuleze iniţiativa, să le canalizeze energia şi să le dezvolte capacitatea de a conduce.
Dacă un copil coleric este convins de valoare disciplinei şi este numit să răspundă de ea în cadrul grupei, rezultatele vor fi pozitive, reuşind, astfel, să se autoeduce. Părinţîi şi educatoarea trebuie să manifeste o grijă aparte pentru organizarea activităţîi copiilor colerici datorită instabilităţîi emoţiilor și a sentimentelor.
Cum poți ajuta copilul cu temperament coleric? Este o întrebare la care părinții și educatorii sunt de multe ori tentați să răspundă simplist. Nu este un proces ușor si necesita tact și anumite calități educaționale. Dacă veți folosi metode inteligente de a canaliza și de a direcționa energia unui copil coleric, veți modela armonios personalitatea acestuia, formând adultul responsabil și dinamic ce va deveni mai departe.
Un copil coleric trebuie încurajat să facă sport, iar antrenamentele îi vor direcționa energia și îl vor învață disciplină. Trebuie să se joace, să petreacă mult timp în aer liber, iar activitățile care îl vor obosi îi vor limita tendințele de a fi indisciplinat și mereu imperativ.
Părinții pot găsi activități liniștite și plăcute pentru acest tip de personalitate: citit, colorat, puzzle, rebus sau jocuri statice care să îi dezvolte inteligență. Programul zilnic trebuie să fie suficient de variat pentru a nu-l plictisi. O empatie și înțelegere a nevoilor acestui copil este reflectată prin sfaturi clare și limite ferme, deoarece copilul tinde în mod natural să se opună. Trebuie să i se creeze motivații pentru a învață lucruri noi, pentru a socializa armonios cu colegii și pentru a trage învățăminte și din eșecuri. Nu i se vor satisface toate cerințele, pentru că va tinde să exagereze. Trebuie să învețe generozitatea și comunicarea directă cu ceilalți. Față de educatori, părinți și alți adulți, trebuie să i se cultive respectul, iar exemplele oferite îl vor canaliza spre o atitudine corectă