Mica Unire – un pas mare pentru formarea statului român
Mica Unire, înfăptuită în anul 1859 sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, a reprezentat fundația pentru alcătuirea României moderne de astăzi, fiind un pas important pentru realizarea României Mari de la 1918.
Unirea Moldovei cu Țara Românească începe încă din anul 1848, atunci când a avut loc uniunea vamală între cele două principate, sub domniile lui Mihail Sturdza și Gheorghe Bibescu. Bineînțeles, un rol important l-a avut și apropierea culturală dintre cele două principate, împreună cu puternica dorință de unire a românilor.
În ciuda faptului că Rusia și Imperiul Otoman se opuneau unirii Principatelor, contextul extern devine favorabil unirii, după ce Rusia este învinsă în războiul din Crimeea, dintre 1853 și 1856. Soarta principatelor române este în mâinile puterilor europene, care acordă acestora dreptul de a consulta populația cu drept de vot, cu privire la Unire, în anul 1857.
Urmează constituirea de adunări Ad-hoc, cu scopul alegerilor pentru Divanurile Ad-hoc, iar la alegerile din toamna anului 1857, toți românii își doresc un singur lucru – Unirea Principatelor Moldovei cu Țara Românească.
Un pas cu adevărat important pentru Mica Unire are loc la data de 5 ianuarie 1859, atunci când au fost organizate alegeri la Iași, iar Alexandru Ioan Cuza este desemnat domnitor. O săptămână mai târziu, în ziua de 24 ianuarie, au loc alegeri și la București, unde domnitor este numit tot Alexandru Ioan Cuza.
Astfel, cele două principate sunt conduse de același domnitor, care se bucură de recunoaștere internațională pentru înfăptuirea unirii și pune bazele statului român modern, prin reformele sale.
În perioada în care cele două principate au fost unite, Transilvania se află sub stăpânire austriacă, iar din anul 1867, sub dominație austro-ungară, până la realizarea Mării Uniri de la Aba Iulia.
La 160 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor, românii serbează Mică Unire prin diferite manifestații culturale, desfășurate în numeroase orașe ale țării. Acestea amintesc românilor despre importanța evenimentelor petrecute în anul 1859 pentru formarea României așa cum o știm astăzi și despre rolul jucat de personalități istorice, precum Alexandru Ioan Cuza.
În cei 160 de ani scurși de la înfăptuirea Micii Uniri până în prezent, România a parcurs un lung șir de evenimente decisive pentru istoria noastră, de la Primul Război Mondial, la realizarea României Mari, la cel de-al Doilea Război Mondial și la revoluția de la 1989, pentru ca astăzi să fim un stat independent și democratic.
Înfăptuirea Unirii Principatelor a fost decisivă pentru Unirea de la 1 Decembrie 1918 și a exprimat dorința românilor de pretuntîndeni de a se uni sub un singur drapel.