Importanța jocului în aer liber
Copiii trăiesc și cresc într-o lume în care joaca în aer liber este treptat înlocuită de activități de interior, deseori asistate de tehnologie. Televizorul, calculatorul, tableta sunt preferatele celor mici când vine vorba de timp liber, doar o mică parte din activitatea zilnică fiind desfașurată în natură.
Joaca în aer liber ajută copiii să învețe abilități necesare și utile pentru viața de adult, inclusiv conduite de socializare, rezolvare de probleme, ajută la dezvoltarea gândirii creative și a aptitudinilor de a-și păstra siguranța. Un semnal de alarmă este reprezentat de faptul că cei mici nu mai sunt atrași de jocurile imaginative. Acest tip de activitate ludică influențează modul în care copiii înțeleg societatea și lumea , le afectează inventivitatea, dezvoltarea limbajului și a abilităților de utilizare a simbolurilor și este o oportunitate de a interpreta comportamentul adulților.
Din fericire, crearea unui plan de activități plăcute în aer liber nu este nici complicată și nu necesită nici resurse financiare substanțiale, fiind deseori mai convenabilă decât achiziționarea unei jucării sau joc video. Este nevoie doar de puțină imaginație și timp. Și perseverență. În continuare veți găsi câteva recomandări de activități care să ofere copiilor dumneavoastră un avânt în dezvoltarea creativității, curiozității, gândirii critice, condiției fizice, abilității de relaxare, conștientizării și aprecierii lumii naturale și care să îi ajute să înțeleagă concepte și fenomene naturale de bază.
Este important ca părinții să nu cadă pradă tentației de a nu ieși deloc cu juniorul afară în timpul perioadelor reci. Iarna le poate oferi celor mici noi experiențe și îi face mai sănătoși, întărindu-le sistemul imunitar. Ei pot învața care sunt trăsăturile anotimpurilor, care sunt activitățile specifice iernii și in același timp vor avea prilejul de a-și consuma energia alături de alți copii, descoperind împreună frumusețile acestui anotimp.
În timpul iernii, îndemnați copiii să gătească pentru păsări. Pot amesteca semințe, alune, firmituri. Mergeți afară și lăsați gustările în locuri în care păsările pot ajunge ușor. Puteți face și un om de zăpadă ale cărui brațe să le folosiți pentru a agăța hrana. În acest mod, copilul învață să aibă grijă de vietăți. Explicați-le că pe parcursul iernii animalele au foarte puțină mâncare și că acesta este un joc prin intermediul căruia pot face ceva distractiv și în același timp pot ajuta micii locuitori ai parcului sau pădurii.
O altă idee de joc ar fi să construiți o cursă cu obstacole din zăpadă. Această activitate amuzantă și plină de aventură implică joc creativ și exercițiu fizic.
Întrebați copiii dacă pot găsi urme de animale sau păsări în zăpadă. Această activitate antrenează abilitățile de observație. Cei mici (și cei mari) pot chiar crea propriile urme sub formă de îngerașii de zăpadă.
Jocul cu copiii in aer liber este o oportunitate minunată și pentru părinți pentru a lua o pauză de la viața aglomerată a orașelor. Puteți oricând să vă bucurați de puțin aer proaspăt în timp ce vă ajutați copilul să învețe lucruri noi și să crească sănătos.