Învață copilul să aprecieze cadourile primite
Unul dintre cele mai neplacute momente pentru un părinte, în sezonul sărbatorilor și al cadourilor, este să-și vadă copilul cum dă cadoul la o parte, deoarece nu îi place sau nu este ceea ce și-a dorit. Situația este încă și mai stânjenitoare când cel mic face acest lucru de față cu persoana care i l-a dăruit.
Pe lângă cateva metode de a învăța copilul bucuria primirii unui cadou, cel mai important este să îl învațăm valoarea sentimentală a unui dar, și nu cea materială.
Puterea exemplului
Cea mai bună metoda de a-ți învața copilul să aprecieze cadourile primite este aceea de a fi tu un model bun pentru el. Copiii mici își imită părinții în foarte multe situatii și așa va face și atunci când va primi un cadou. Explică-i că și el va fi pus în situația în care să ofere un cadou și cel căruia i-l dă poate reacționa negativ. Veți fi suprinți cum copiii mici înțeleg lucrul acesta deoarece ei adoră să primească și să ofere cadouri.
Recompensează cu laude comportamentul bun
Copilul tău poate învața să spună “mulțumesc” mai ușor dacă acest cuvânt este folosit de părinți cât mai des posibil. Poti să îi arăți micuțului metode de a mulțumi pentru cadoul primit: îl poți ajuta să scrie o scrisoare de mulțumire, să elaboreze un desen etc.
Să nu uiți să îl lauzi ori de câte ori a avut o reacție bună ori când a fost politicos. Laudă-l de față cu ceilalți atunci când este bun, în loc să-l critici numai atunci când nu spune mulțumesc.
În cazul în care acesta primește un cadou de la o rudă sau un prieten și spune mulțumesc fără să-l întrebi tu ‘’ Cum se spune?” arată-i cât de mult ți-a plăcut comportamentul său și cât de minunat au sunat cuvintele de politețe din gurița sa. Îi mai poți spune de altfel că a crescut și acum este un copil care știe să aprecieze ceea ce primește. Se va simți măgulit și va căuta noi situații în care să-ți demonstreze că e adevărat ceea ce i-ai spus tu.
Stabiliți împreună reguli
Un alt mod minunat de a învăța copilul să își arate aprecierea pentru darurile primite este acela de a nu le strica. Ați putea fi tentați să îi oferiți în timpul băiței orice fel de jucarie, doar pentru a convinge copilul să stea în cadă singur. Însă această indulgență nu îl va face pe micuț decât să valorifice încă și mai puțin ceea ce are. Așadar, stabiliți clar care sunt jucării pentru baie, care sunt pentru afară și care sunt pentru în casă. Astfel copilul, va învața să selecteze cadourile primite după aceste criterii și să le confere de la început o anume valoare practică.
Oferiți-i câte o jucărie pe rând
Din dorința de a nu le lipsi nimic copiilor și pentru a suplini ceea ce ei nu au avut în copilarie, părinții fac greșeala de a cumpăra cadouri multe și fără niciun motiv. Deci, dacă se apropie o ocazie de sărbatorire, discutați în familie ce și-ar dori cel mic și stabiliți împreună cu acesta o listă pentru cadoul de ziua sa. Această listă poate fi făcută și pentru cadourile pe care copilul însuși trebuie sa le ofere: ziua mamei, 1 martie, zile de naștere ale prietenilor etc.
Ceea ce au nevoie copiii cu adevărat și cel mai de valoare cadou pe care îl puteți oferi este timpul petrecut împreună și dragostea familiei.