Moș Nicolae – ocrotitorul copiilor

În sufletul fiecărui copil, există o seară aparte, cea dinaintea zilei de 6 decembrie, cand copiii asteapta sărbătoarea Sfântului Nicolae, moşul bun care aduce daruri celor mici, in cizmulițe. Chiar dacă Moș Nicolae este mereu grăbit să ajungă la copiii din întreagă lume, Mosul asculta cu rabdare dorințele fiecărui copil în parte.
Conform tradițiilor românești, atunci cand ninge de Moș Nicolae, acesta apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii. O zi de Mos Nicolae fara zapada, inseamna o iarna mai usoara. Când ninge, pe data de 6 decembrie se spune că Moşul îşi scutură barba şi iarna poate să înceapă. Aceasta este ziua în care binele învinge, prin credinţă, răul, iar în popor este numită Sânicoară. Oamenii se gândesc deja la Ignat şi la Sărbătoarea Crăciunului.
Mos Nicolae îi ajută pe toți cei nevoiași, orfanii și văduvele, este patronul apelor și salvează corăbierii de la înec, protejează soldații pe timp de război. Sfântul Nicolae are grijă de mame când sunt bolnave, le readuce fiii pierduţi, îi vindecă dacă sunt bolnavi şi le îndreaptă paşii pe calea cea bună.Mos Nicolae ajuta copiii cuminti, le apreciaza rezultatele bune la scoala si le indeplineste dorintele. Celor neascultatori nu le aduce dulciuri, ci le lasă o nuielusă de alun, in semn de pedeapsă.
Conform tradiției populare, în nopțile sarbatorilor, când cerurile se deschid și pentru noi, muritorii de rând, se spune că preț de o secundă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului Isus.
În tradiția germană, sărbătorirea lui Moș Nicolae a apărut prin mixarea imaginii creștine a Sfântului Nicolae cu o figură păgâna. Mosul este văzut de către germani ca un bătrân cu un sac în spate și o nuielușă în mână. Pe lângă ghetuțele si cizmulitele pe care copiii și le pregătesc minuțios pentru venirea Moșului, copii cuminti scriu în Ajun de Mos Nicolae o scrisoare în care isi descriu dorințele.
Se spune ca Sfantul Nicolae are mereu cu el o carte în care sunt trecute toate faptele copiilor, fie ele bune sau rele. Iar dacă nu au fost cuminti, ei primesc nuielușe. În unele părți ale Germaniei, copiii se îmbracă în Moș Nicolae și colindă toate casele vecine în timp ce gazdele le oferă dulciuri.