Cum explicăm ziua de 1 Decembrie copiilor
Ziua de 1 Decembrie este una plină de încărcătură istorică pentru românii de pretutindeni. Este Ziua Națională a României. Copiii mici care încă nu au pășit pe porțile școlii și nu au studiat încă istoria, nu vor ști exact ce anume se întâmplă într-o astfel de zi. Și atunci cum explicăm copilului semnificația ei?
Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezintă evenimentul cel mai important din istoria României, înfăptuirea unor dorințe de mii de ani ale românilor dintre granițele fostei Dacii. În această zi, toate țările românești, Transilvania, Basarabia, Bucovina s-au unit cu Țara Româneasca într-un singur stat numit România. Îi putem spune copilului că Unirea s-a înfăptuit la Alba Iulia sub conducerea regelui Ferdinand I.
Ziua de 1 Decembrie a fost adoptata Zi Națională a României după înlăturarea regimului comunist.
Fiecare copil trebuie învățat despre locul fizic unde se afla pe globul pământesc, despre țara în care s-a născut și despre valorile acesteia.
Cel mai important simbol al țării noastre este drapelul, așa că trebuie să știm cum să explicăm ce semnifică și ce valoare are pentru țara noastră. Există mai multe țări și fiecare are câte un steag specific, al nostru având culorile roșu-galben-albastru, unde albastru înseamnă libertate, galben înseamnă bogație și belșug iar roșu semnifică frăția.
Pentru a-i capta atenția, ai putea să îi arăți micuțului simboluri, jucărioare, insigne cu drapelul și stema țării, să îl introduci în magicia cântecelor românești, în special a imnului național, sau să-i prepari o prăjitură gustoasă pe care să o asocieze cu sentimentul de acasă și de sărbatoare. Vorbește-i despre frumusețea acestei țări, România, al cărei contur pe harta lumii se aseamană cu un buchet de flori așezat într-o glastră, Marea Neagră.
După ce i-ai explicat în detaliu și cât mai pe înțeles care este simbolistica acestei zile, este timpul să o explorați personal. Du-ți micuțul la paradele militare organizate cu ocazia acestei sărbatori și nu uita să îi explici ce se întamplă acolo și de ce. Sentimentele patriotice, de respect pentru strămoși, de mândrie de a aparține uneia dintre cele mai vechi si mai frumoase națiuni din Europa, sunt dintre cele mai nobile și benefice sentimente pe care le poate simți un copil, apoi un om matur, în existența sa.