Sfântul Andrei – pe înțelesul copiilor

Sfântul Andrei, sărbătorit pe data de 30 noiembrie, marcând pragul între sfârșitul toamnei și începutul iernii , anotimp al frigului și al zăpezii, care inițiază șirul sărbătorilor de iarnă către Crăciun și Anul Nou.
Sărbătoarea creștină a sfântului Andrei a fost suprapusă peste celebrarea unei divinități păgâne ce personifică o salbaticiune a pădurii – lupul. Multe din tradițiile și obiceiurile populare ale acestei sărbători sunt legate de protejarea oamenilor de spiritele care vin pe pământ în această noapte. Țăranii au încercat din cele mai vechi timpuri să prezică la începutul iernii felul în care va decurge anul viitor.
Tradițiile și obiceiurile populare pot fi interesante pentru copiii de la grădiniță pentru că află informații despre istoria noastră, trecut și sărbători, se pot bucură de celebrarea Sf. Andrei prin diferite activități practice. De Sfântul Andrei, tradiția spune că se pun boabe de grâu în pământ pentru a vedea cât de bună va fi recolta în anul viitor. În anumite zone din Moldova se pun în apă crenguțe de pomi fructiferi (măr, par sau prun) care au muguri – dacă înfloresc în timpul iernii, este un semn bun. Copiii pot folosi crengutele înflorite atunci când vor merge cu Sorcova.
Usturoiul are puterea de a proteja de rele. În noaptea de 29 noiembrie se organizează „păzitul usturoiului”. Se face o adunare în care tinerii petrec în jurul mesei pe care erau puse câteva căpățâni de usturoi și resturi de lumânări de la Paști. Dimineață, tinerii dansează hora în curte în jurul usturoiului, iar apoi usturoiul este împărțit între participanți și păstrat pentru a fi folosit în caz de boli. Românii cred că usturoiul este de ajutor pentru a proteja casă sau curtea de spiritele rele care că vin pe pământ în noaptea de Sf Andrei. Sarea sau semințele de mac au și ele efecte de protecție asupra casei și asupra animalelor.
Copiii pot serba ziua usturoiului prin servirea unor preparate culinare delicioase care cuprind acest aliment, fiind sănătos și recomandat în cantități mici. Tot ca recomandare culinară, unele tradiții străvechi menționează prepararea unui amestec din grâu sau arpacaș fiert, nuci și miere ,o gustare sănătoasă pentru cei mici. Se poate folosi ocazia sărbătorii Sf Andrei pentru a observă felul în care crește planta și încolțește din semințe. Plantați câteva boabe de grâu în pământ și încurajații pe cei mici să le ude și să le observe în săptămânile următoare, pentru a vedea cum crește grâul. Există și mici figurine amuzante care conțîn semințe pe capul unei figurine, în așa fel încât crescând verde, arată că o „coafură” ciufulită și simpatică.