1 Decembrie – Unirea pe înțelesul celor mici

Ziua Națională a României este o zi cu o semnificație adâncă pentru toți românii, fiind și o zi care poate trezi patriotismul în sufletul copiilor. Copiii de vârstă preșcolară pot afla in această perioada cum în data de 1 Decembrie 1918 a avut loc Marea Adunare Națională de la Albă-Iulia, unde au participat români din toate colțurile țării, hotărând cu toții Unirea Transilvaniei cu Țara Românească.
Copiii sunt curioși să li se arate localizarea geografică a Țării Românești și a Transilvaniei, pe hartă unde se poate ilustra delimitarea fiecărei zone. Este recomandabil să li se explice celor mici contextul istoric folosind evenimente istorice care au ajutat la realizarea Unirii, precum și diverse lupte și bătălii, iar lecția de istorie va deveni și mai captivantă, mai ales pentru băieți.
Nu trebuie folosite prea mult cifre și date concrete deoarece acestea nu sunt ușor reținute de copiii mici . Este de dorit să fie pus accentul pe fapte și diverse povestiri care demonstrează curajul și perseverența poporului român. Părinții pot căuta împreună cu copilul informații despre Unire și despre ziua de 1 Decembrie 1918 pentru a explica copilului ce semnificații istorice are împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire.
Sunt interesante pentru copii ratiunea “steag ” ori drapel. Acesta a fost inițial creat pentru identificarea unui stat, reprezentând un simbol al unei entități naționale. Stegulețe ale României pot constitui un prilej pentru a sublinia ce înseamnă patriotismul.
Părinții și educatorii pot alege să meargă împreună cu copiii la parade militare organizate de 1 Decembrie. O paradă militară reprezintă cea mai potrivită metodă pentru a arata unui copil simboluri militare și tradiții , cultură și istoria poporului din care face parte. Cu prilejul Zilei Naționale va avea ocazia să observe cum este organizată ceremonia militară, va putea cunoaște personalități contemporane pentru țara să și va putea aduce un omagiu eroilor doborâți în apărarea libertății patriei.