Organizarea spaţiului de studiu

Încurajaţi-vă copiii să îndrăgească învăţatul prin amenajarea unei zone confortabile, organizate şi potrivită vârstei.
Nevoile unei copil care merge la grădiniţă sunt la mare distanţă faţă de nevoile unui adolescent când vine vorba de zona de studiat. Exisă însă câteva lucruri care sunt valabile pentru toţi copiii:
Alege un loc în care copilul tău se simte confortabil şi configurează aici zona de făcut teme.
Păstrează consumabilele la îndemână astfel incât ei sa nu alerge după lipici sau alte creioane.
Simțiți-vă liberi să creați o zonă separată pentru citire. Indiferent de vârsta copilului, este adesea mai confortabil să citeşti într-un scaun tapiţat decât într-un scaun de birou rigid.
Ce poţi face pentru cei mici
Accentul pentru preşcolari ar trebui să fie cultivarea unei iubiri de învățare. O casă confortabilă pentru citit și o masă pentru tot felul de proiecte, desen și scris sunt necesare. Un spațiu curat și primitor, precum cel prezentat mai jos, încurajează copiii să exploreze cărți bune fără a oferi un număr covârșitor de alegeri.
-Ideal ar fi ca mobilierul să aibă în continuare colţurile rotunjite sau capitonate cu materiale moi. Utilizarea meselor și a scaunelor pentru copii, potrivite înălţimii lor, îi ajută pe școlari și pe cei care merg la grădiniță să se simtă proprietari în zona lor de lucru.
-Asaza obiectele mai des utilizate in dulap, pe rafturi sau alte spatii verticale pentru depozitare, la un nivel la care copilul sa poata ajunge cu usurinta, iar cele pe care nu le utilizeaza prea mult sau sunt mai fragile la nivelele urmatoare, gradual, dupa frecventa de utilizare. Copiii mai mici întâmpină uneori dificultăţi dacă sunt prea multe lucruri pe masă în acelaşi timp. Păstrarea lucrurilor de care are nevoie pe rafturi, deasupra mesei sau pe un cărucior portabil îi va ajuta la evitarea unor mici accidente şi le va facilita concentrarea asupra sarcinii.
– Creează un spatiu pentru lucrările sale artistice: Poti crea propria lui expoziţie chiar in camera sa. Alege un perete pe care să afişezi lucrările sale preferate sau inşiră-le pe o sfoară sau mai multe, în locuri precum: deasupra biroului, de la un capăt la altul al camerei, deasupra patului, a ferestrei, etc.
Utilizeaza la maxim spatiul biroului
Locul de studiu este foarte important şi, de cele mai multe ori, acesta se aglomerează cu o sumedenie de ustensile de colorat, de scris si alte marunţişuri uitate de copil. Poti evita acest lucru dacă vei organiza obiectele in borcane de plastic pe rafturi sau în săculeţe agăţate de perete şi în alte materiale cu buzunare.
-Fii cu ochii pe ceas; dacă cel mic primeşte teme, aproximează cu învăţătoarea timpul de lucru. Nu forţa copilul să lucreze la temă mai mult decât ar trebui. La această vârstă, este mai bine să păstrezi rutina temelor scurte și pozitive.
Pune la punct un sistem de păstrare a temelor .
Alocă o cutie sau un coş care să fie destinat temelor gata făcute pentru şcoală, dar şi pentru proeicte. Împreună cu cel mic, sortează temele în fiecare lună.
Lăsă copilul să adauge fotografii, lucrări de artă și comori speciale pentru a-și personaliza spațiul de studiu.