Secretul fericirii copiilor – 5 lucruri de știut
Deschideți-le copiilor voștri calea spre succes și învățați-i metodele prin care să treacă peste orice eșec. Apropierea de membrii familiei, dezvoltarea unor noi aptitudini și trasarea unor responsabilități reale sunt printre strategiile care duc la o stare de mulțumire sufletească a micuților.
Ce îi face pe copii fericiți?
Cu toții dorim aceleași lucruri pentru copiii noștri. Noi vrem ca ei să crească sănătoși, să-și urmeze visurile și să cunoască succesul în viață. Dar, mai presus de toate, să fie fericiți.
Cercetările arată că un copil fericit, optimist este produsul unor familii care au aceste trăsături, indiferent de originile genetice. Există soluții pentru asta? Vă prezentăm mai jos câteva principii.
Legătura copiilor cu parintii
Cea mai sigură metodă de a încuraja bunăstarea emoțională a copiilor este de a-i ajuta să se simtă apropiați de membrii familiei. ”O copilărie cu legături parentale puternice reprezintă cheia fericirii”, a spus Edward Hallowell, un psihiatru american implicat în studii privind sănătatea copiilor.
De asemenea, medicul a constatat, după 50 de ani de cercetare, că ”relațiile sociale sunt incredibil de importante, dacă nu cele mai semnificative, contribuind și ele din plin la fericirea copiilor”,astfel, inscrierea lor in colectivitate de la varste fragede ii va ajuta, de asemenea, in dezvoltarea lor psiho-emotionala.
Fericirea părinților o alimentează pe cea a copiilor
Deși nu putem controla fericirea copiilor, suntem responsabili pentru bunăstarea noastră sufletească. Și cum copiii ”absorb” totul de la părinți, starea lor contează enorm. Părinții fericiți pot avea copii fericiți, în timp ce micuții care au părinți deprimați, suferă de două ori mai mult.
În consecință, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le pot face părinții pentru fericirea copiilor lor, este de a se ocupa de starea general proprie, de a-și face timp pentru odihnă, relaxare și romantism. Dacă părinții au o relație grozavă, fericirea copiilor vine de la sine, în mod natural.
Concentrarea pe noi aptitudini pentru copii
Studiile au arătat, și nu surprinzător, că există o legătură între stăpânirea de sine și fericire. Copiii nu pot avea una fără cealaltă. Părinții nu trebuie să se întreacă în laude. Ei trebuie să aprecieze mai degrabă efortul copiilor, decât rezultatul.
Părinții trebuie să laude creativitatea, munca intensă și stăruința, care duc spre succes, mai mult decât realizarea în sine. Obiectivul este de a încuraja copiii, atunci când au ”crescut” intelectual și nu au avansat doar din talent.
Acceptați succesul și eșecul copiilor
Dacă doriți cu adevărat să sprijiniți stima de sine a copiilor, concentrați-vă mai puțin pe complimente la adresa lor și mai mult pe oferirea unor oportunități de a învăța noi deprinderi și abilități.
Marea greșeală făcută de părinți este că fac prea multe pentru copiii lor. Cei mici trebuie lăsați să cunoască și eșecul. Puține abilități sunt perfecționate de la prima încercare. În consecință, copiii au nevoie de mai multe experiențe, până când își vor dezvolta deprinderile.
Responsabilități pentru copii
Fericirea depinde în mare măsură de sentimentul că ceea ce facem contează și este apreciat de alții. Fără acest sentiment, ne temem că vom fi excluși din grup.
Părinții trebuie să le transmită copiilor că și ei își pot aduce contribuția la bunăstarea familiei, chiar de la o vârstă fragedă. Chiar și copiii sub 3 ani, pot juca în rol important în familie. Spre exemplu, pot da de mâncare animalelor de companie sau pot pune șervețelele pe masă la cină.
Atâta timp cât recunoașteți că micuții și-au adus o contribuție în familie, aceasta va spori sentimentul legăturii parentale și încrederii copiilor, două premise pentru fericirea de durată.