Cum funcționează empatia în familie? Sfaturi practice
Empatia reprezintă capacitatea oamenilor de a înțelege și de a simți trăirile altora. Empatia în familie contribuie la apropierea membrilor acesteia, ajutând la stabilirea unui echilibru emoțional.
Fenomenul este practic un mod imaginativ prin care o persoană se transpune în mintea alteia și privește lumea prin ochii acesteia. Conform studiilor psihologice efectuate, 98% dintre oameni au abilitatea de a empatiza, cu ajutorul creierului propriu.
Empatia în familie – Cum poate funcționa?
Prin empatie părinții și copiii se cunosc mai bine, ducând la o apropiere între aceștia, ceea ce favorizează și alte atașamente, cu alte persoane.
Empatia ajută la scăderea numărului de conflicte dintre membrii familiei si ajută la existența unui echilibru emoțial între copii și părinți.
Empatia părinților față de copii
Părinții trebuie să fie empatici cu copiii lor, în special în momentele mai dificile. Spre exemplu, atunci când un copil își manifestă furia, părintele va încerca să-i înțeleagă acest comportament anormal.
Tata și mama trebuie să-i lase pe copii să ajungă într-o stare de liniște, iar apoi să discute cu ei în mod rațional.
Părinții trebuie să își arate interesul față de activitățile, manifestările și pasiunile copiilor. Trebuie să se construiască o relație de atașament între părinți și copii. Tata și mama trebuie să fie prezenți, atunci când copiii au nevoie de părinți.
Adulții trebuie să le arate micuților afecțiunea lor, iar relația dintre părinți și copii trebuie să fie una de încredere.
Ajutorul părinților pentru stăpânirea emoțiilor copiilor
Prin empatie, părinții îi sprijină pe copii să facă față furiei și frustrării. De asemenea, adulții îi învață pe micuți să scape de stres.
Părinții le spun copiilor cum se numesc emoțiile trăite de ei și îi ajută să treacă peste anumite stări dificile. Este important, ca după ce micuții s-au liniștit, adulții să discute cu ei și să analizeze comportamentul lor generat de emoții puternice.
Ascultarea empatică
Fiecare dintre noi am fost în situația de a ne certa cu partenerul de viață. ”Aș dori să vezi lucrurile din punctul meu de vedere, să înțelegi sentimentele mele”. Pentru asta este nevoie de empatie. Aici este vorba de o ascultare empatică. Aceasta ajută la reducerea tensiunilor din familie.
Când părinții vorbesc cu copii, primii trebuie să-i asculte cu atenție pe micuți, pentru a le înțelege sentimentele și nevoile. Concluzia este că adulții trebuie să deprindă ascultarea empatică față de copiii lor.
Regulile de aur și de platină
Empatia nu vine ușor la unii copii. Ei pot fi introvertiți, egocentrici, prinși în lumea lor. Pentru a-i ”scoate” din universul lor, părinții trebuie să-i învețe pe copii ”regula de aur”: ”Tratează-i pe ceilalți, așa cum ți-ai dori tu să fii tratat”.
Dar acest lucru este doar primul pas. Adulții trebuie să le spună copiilor, în continuare, și ”regula de platină”: ”Tratează-i pe ceilalți, așa cum ar vrea să fie tratați”.
Părinții nu-i înțeleg pe copii
Sunt momente când părinții nu-i înțeleg pe copii. Ideea este că de multe ori avem presupuneri greșite despre micuții noștri. Una dintre cheile de a deveni niște părinți empatici este de a recunoaște această realitate.
Meseria de părinte se învață, tocmai de aceea este important ca noi să facem saltul imaginativ al empatiei. Trebuie să încercăm să le înțelegem copiilor noștri sentimentele, nevoile și perspectivele lumii lor.