Exerciții fizice benefice pentru creierul copilului
Dintr-o mulțime de motive ar trebui să va ajutați copilul să fie activ fizic! Între acestea, cele mai importante includ: reducerea șanselor de a dezvolta boli, dezvoltarea armoniasa a organismului, schimbă creierul în moduri care protejează memoria și abilităţile de gândire.
Unul dintre studiile realizate la Universitatea din British Columbia susține că exercițiile fizice regulate par să stimuleze dimensiunea hipocampului, zona creierului implicată în memoria verbală și de învățare. S-a demonstrat, de asemenea, că exercițiile fizice ajută memoria și gândirea prin mijloace directe și indirecte.
Concret, beneficiile pe care le au exercițiile fizice pentru copii provin direct din următoarele aspecte:
- capacitatea de a reduce rezistența la insulină;
- capacitatea acestora de a reduce inflamația;
- capacitatea de a stimula eliberarea factorilor de creștere-substanțe chimice din creier care influențează sănătatea celulelor cerebrale, creșterea noilor vase de sânge în creier și chiar abundența și supraviețuirea celulelor noi ale creierului.
În aceeași idee se poate vorbi și despre modul indirect în care acționează exercițiile fizice asupra copilului:
- îmbunătățesc starea de spirit și somnul;
- reduc stresul și anxietatea.
Numeroase studii arată sau, cel puțin, sugerează, că părţile din creier care controlează gândirea și memoria (cortexul prefrontal și cortexul temporal medial) au un volum mai mare la copiii care sunt activi fizic.
În situația în care vă întrebați la ce program de exerciții fizice este necesar să adere copilul dumneavoastra pentru a i se îmbunătăţi memoria, puteți să țineți cont de următoarele sfaturi:
- Mersul pe jos timp de o oră, de două ori pe săptămană – ceea ce inseamnă 120 de minute de exerciții cu intensitate moderată pe săptămană.
- De asemenea, se recomandă o jumătate de oră de activitate fizică moderată în majoritatea zilelor săptămanii sau 150 de minute pe săptămană. Dacă acest lucru pare să îl descurajeze pe copil, începeți cu câteva minute pe zi și creșteți timpul cu 5 sau 10 minute în fiecare săptămană, pană când va atingeți obiectivul.