Epifania! Ce înseamnă luna decembrie din punct de vedere spirirtual

Luna decembrie este cea care deschide porțile sărbătorilor de iarnă și este și una dintre cele mai așteptate perioade din an. Este totodată alcătuită dintr-un lanț de sărbători religioase care aduc lumină, liniște și bucurie în sufletele creștinilor și care au anumite simbolistici.
Din punct de vedere spiritual, luna decembrie se remarcă mai ales prin Crăciun – sărbătoarea Nașterii Domnului. Este primul și singurul praznic împărătesc sărbătorit pe o data fixă, adică pe 15 decembrie. Sărbătoarea Crăciunului amintește momentul când fecioara Maria, la timpul acela logodită cu dreptul Iosif, ajunge în Bethleem și îl naște pe Hristos. După ce a fost născut, Pruncului i-au fost aduse daruri din cele mai alese, precum aur, smirnă și tămâie. De aici derivă și obiceiul regăsit printre oameni ca de Crăciun să dăruiască și ei daruri prin care să își poată arăta iubirea pentru Dumnezeu.
Venirea Mântuitorului pe lume a fost considerată o minune prin intermediul căreia oamenii au avut ocazia să îl vadă pe Dumnezeu, să îl cunoască, să se pocăiască și să se împărtășească cu Trupul și Sângele Său.
Simbolistica zilei de Crăciun este una care aduce lumină și pace în sufletele tuturor deoarece a fost resimțită dragostea puternică a lui Hristos care s-a întrupat și a venit pe pământ pentru omenire. Prin venirea sa, a dăruit tuturor, bucurie, încredere, iubire, a alungat pribegia și toate rănile sufletești.
Nașterea Mântuitorului a avut loc într-o peșteră, aceasta fiind simbol al întunericului, iar Mântuitorul a venit pe lume pentru a aduce lumină și în lumea în care era noapte.
Orice suflet de român acordă o importanță deosebită sărbătorii de Crăciun, întrucât în credința românească se spune că fecioara Maria, însoțită de sfântul Iosif, umbla din casă în casă pentru a cere adăpost ca să poată naște. Nimeni nu a vrut să o primească, însă a ajuns la casa lui Crăciun şi dusă de soția acestuia în grajd, locul unde va da naștere Mântuitorului. În noaptea aceea se spune ca porțile cerului s-au deschis și Duhul Sfânt a coborât deasupra Fiului lui Dumnezeu, luminând grajdul. În felul acesta, Crăciunul a rămas sărbătoarea aducătoare de lumina în sufletele creștinilor de pretutindeni.