Originile obiceiului împodobirii Bradului
Sărbătoarea Crăciunului este aceea care aduce în fiecare colț al lumii lumina și bucuria Nașterii Mântuitorului, iar în fiecare an există anumite tradiții și obiceiuri care se respectă. Unul dintre obiceiurile întâlnite în orice colţ al lumii este împodobirea bradului alături de toți ceilalți membri ai familiei, pentru a-l aștepta pe Moș Crăciun așa cum se cuvine. Unul dintre cele mai îndrăgite obiceiuri, impodobitul bradului nu provine din cultura românească, ci are o altă origine. Aceasta a fost împrumutată mai ales de la poporul germanic, din regiunea Alsacia, aflată la granița dintre Franța și Germania.
Potrivit surselor istorice, tradiția a plecat de la Martin Luther, persoană care a împodobit pentru prima dată bradul de Crăciun cu ajutorul lumânărilor, idee care a pornit de la modul cum se reflectă lumina provenită de la stele printre ramurile brazilor. Cu timpul, tradiția a fost preluată și de Anglia, Franța și Elveția.
În Rusia, împodobirea bradului a fost preluată de la obiceiul prin care în mijlocul pădurii era ales cel mai frumos brad în care erau agățate lumânări, bomboane și dulciuri.
Modul cum românii obișnuiesc să împodobească bradul în zilele noastre diferă față de felul cum acesta era împodobit în trecut. Până înainte de secolul al XV-lea cadourile care erau dăruite erau considerate obiecte păgâne, iar casele erau decorate cu crenguțe de brad. Peste puțin timp au fost înlocuite crenguțele cu un pom întreg, de dimensiuni mai mari. În anul 1605 a fost pentru prima dată expus un brad de Crăciun, care pe post de decorațiuni avea mere roșii.
Pe meleagurile românești, dacii aveau obiceiul de a tăia un brad doar la moartea cuiva, obicei care se spune că încă s-a mai păstrat în regiuni precum Oltenia sau Banat. Prin moarte, dacii înțelegeau trecerea persoanei respective în lumea de dincolo, către Zalmoxis, iar în acest sens bradul era considerat un simbol al nunții mortului, a unirii celui fără viață cu natura. Tradiția a fost dusă mai departe, bradul împodobit cu diferite decorațiuni fiind un simbol al vieții. De asemenea, acesta se regăsește în piese de artă populare precum covoare sau țesături.