Obiceiuri de Crăciun în lume
Crăciunul poate fi considerat una dintre cele mai frumoase sărbători de iarnă în toată lumea, aceasta fiind marcată de cadouri, Nașterea Domnului, bradul de Crăciun și alte obiceiuri. Pe orice meleag s-ar afla, oamenii percep Crăciunul ca pe ceva sfânt, aducător de bucurie, liniște, pace și bunătatea în suflete. În aproape toate colțurile lumii de Crăciun “toate drumurile duc acasa”, așadar acesta este momentul când întreaga familie se reunește din nou.
Însă, în funcție de locație, există și mici diferențe ale modului cum este sărbătorit.
Austria se remarcă pentru târgul de Crăciun din Viena, care este celebru în lume pentru frumusețea sa. Pe lângă acesta, sărbătorile de iarnă încep odată cu Sfânta Barbara, care deschide porțile festivalurilor, balurilor sau concertelor cu tematică de iarnă.
În SUA, pregătirile pentru Crăciun încep odată cu Ziua Recunoștinței. Nimic nu întrece frumusețea și grandoarea ornamentelor care împodobesc străzile, casele și toate localurile, iar colindele se aud la fiecare colț al străzii. Masa festivă este compusă din curcanul la cuptor servit cu legume la grătar.
În Elveția, obiceiul cel mai des întâlnit este cel al butucului, prin care moșul are sarcina de a duce pomul de Crăciun în casele oamenilor. Un alt obicei este “Parada ridichilor luminate” – copiii ajutați de părinții lor scobesc câte o ridichie pe care o crestează, făcându-i anumite forme cât mai originale. În ridichea crestata pun câte o lumânare aprinsă pe care o poartă ca pe o făclie.
În Franța se obișnuiește ca la masa festivă, o lumânare să fie trecută din mână în mână până ajunge la cel mai tânăr participant. La fel ca și în alte țări, cadourile, bradul impordobit și slujba sunt cele mai întâlnite, însă Parisul este unic pentru un Crăciun petrecut la Disneyland sau patinajul la primul etaj al turnului Eiffel.
În Cehia, De Crăciun fetele nemăritate pot afla dacă situația lor se va schimba în cursul anului următor, potrivit tradiţiei. Acestea se poziționează cu spatele spre ușă și aruncă un pantof peste umăr, iar dacă acesta cade cu vârful spre ușă, înseamnă ca va avea parte de nuntă în anul următor. Tradiția polonezilor este ca în cinstea stelei din Betleem, membrii familiei sa înceapă masa festivă abia după apariția primei stele pe care o numesc “Gwiazdka”.