Crăciunul în diferite colțuri ale lumii
Crăciunul este una dintre cele mai frumoase sărbători de iarnă, sărbătoare care an de an îi readuce pe membrii familiei acasă, aduce lumină și bucurie în sufletele tuturor, dar în același timp amintește și de motivul bucuriei, acela fiind nașterea Mântuitorului. Indiferent de țara de origine, orice persoană se bucură de această sărbătoare, urmând tradițiile și obieciurile proprii în funcție de regiunea în care se află.
Pentru poporul germanic, Ajunul Crăciunului este cea mai importantă zi de sărbătoare. În această zi, familiile se adună pentru masa festivă și pentru a merge împreună la Mesa din noaptea de Crăciun. De remarcat este faptul că obiceiul împodobirii bradului a luat naștere tot în Germania, iar apoi a fost răspândit și în alte țări.
În Elveția, moșul este acela care și în zilele noastre are sarcina de a aduce an de an pomul de Crăciun în casele cetățenilor. O altă tradiție este aceea prin care copiii ajutați de părinți scobesc cu grijă o ridiche și o crestează în forme cât mai originale, după care așază în interiorul ei o lumânare aprinsă și o poartă ca pe o făclie.
În Islanda, Crăciunul este sărbătorit prin așteptarea a doi moși. Primul dintre ei coboară din munți și vine în fiecare casă unde pune dulciuri în ghetele copiilor cât timp aceştia dorm. Dacă micuţii au fost cuminți pe parcursul anului vor primi dulciuri, mandarine, iar în cazul în care nu au fost foarte cuminți, vor primi câte un cartof. În următoarea zi, cel de-al doilea moș coboară și el din munți în oraș și acest lucru se întâmplă până pe data de 25 decembrie, când primul moș se întoarce iar la casa lui din munți, pe 26 cel de-al doilea, și tot așa până pe data de 6 ianuarie, considerată de islandezi ultima zi de Crăciun.
Austria se remarcă pentru frumusețea și grandoarea decorațiunilor de Crăciun care înfrumusețează tot orașul, dar și pentru târgul renumit care se desfășoară în fața Primăriei și care atrage anual mii de vizitatori din toate colțurile lumii.