Sărbătorile Sfântului Nicolae în lume. Tradiții și Obiceiuri
Luna decembrie se apropie cu pași repezi, la fel sărbătorile de iarnă care an de an învăluie sufletele tuturor cu căldură și pace. Această lună simbolizează atât sfârșitul de an, cât și perioada în care din sufletele tuturor izvorăște bunătatea, iar oamenii simt nevoia să ajute și să dăruiască mai mult decât în mod obișnuit.
Atmosfera festivă a lunii decembrie are în deschidere seara de 5 decembrie, care simbolizează ocazia specială în care toți copiii se bucură de venirea lui Moș Nicolae. Cu un repertoriu plin de fapte bune și cu siguranța că pe tot parcursul anului moșul i-a văzut cum au ascultat de părinți și nu au trecut peste cuvântul lor, micuții își lustruiesc ghetuțele, timp în care se gândesc la toate lucrurile pe care și le doresc de la acesta.
Această tradiție a lui Moș Nicolae este prezentă atât la noi, în România, cât și în alte state.
În Germania, imaginea lui Moș Nicolae este similară cu a unui bătrân care fuge cu o nuielușă în mână și un sac în spate. Copiii, în ajunul sărbătorii, pe lângă lustruitul de ghetuțe trebuie sa scrie o scrisoare în care să îi spună moșului ce își doresc să primească.
În Franța, copiii trebuie să pregătească pentru Moș Nicolae un pahar cu vin, morcovi și zahăr pentru caii lui. În unele zone din Franța, copiii îl așteaptă și pe Moș Nuielușă care poartă straie negre şi îi ceartă pe copiii care nu au fost cuminți și le oferă câte o nuielușă.
În Olanda tradiția s-a păstrat încă din timpuri străvechi, iar copiii îl așteaptă pe moșul care vine către ei călătorind pe mare, din Spania. Copiii care știu că n-au fost cuminți se tem de Petru cel Negru care se spune că îi va lua pe cei neascultători cu el în Spania.
În cazul Italiei, micuții scriu o scrisoare în care notează tot ce își doresc și o pun pe o farfurie. Dimineața, când se trezesc, în locul scrisorii, vor găsi dulciurile lor preferate.
Copiii din Cehia primesc de la moș nuci, mere, turtă dulce sau jucăriile pe care și le doresc, iar pe lângă acestea primesc și vestea că va sosi copilul Iisus.
În Croația, la fel ca în România, moșul le aduce copiilor dulciurile lor preferate și alte cadouri în ghetuțele lustruite cu o seara înainte, însă darurile sunt primite în ziua de 6 decembrie.