Tachinarea între copii

Agresivitatea și comportamentul neadecvat al copiilor în grădinițe și școli sunt două probleme destul de grave cu care educatorii se confrunta aproape zilnic. La fel ca și ei, părinții au parte de aceeași situație neplăcută, fie din cauza faptului că micuțul lor a ajuns țintă agresivității, fie că este el victima unui astfel de comportament.
Ce ai putea face în cazul în care copilul tău este victima unor tachinări ale celorlalți?
Trebuie mai întâi să iei în considerare faptul că fiecare copil este diferit în felul lui, unii sunt poate mai timizi și retrași, alții, din contră, sunt mai îndrăzneți, curioși și comunicativi. De aceea și comportamentul fiecăruia diferă și variază foarte mult față de restul. Chiar dacă formele de agresivitate nu se concretizează neapărat în acțiuni violente, tachinări care ar părea la prima vedere infantile pot avea urmări grave de-a lungul timpului și pot afecta în mod neplăcut viitorul copilului tău.
Tachinările de genul „nebunul, grăsanul, aragaz cu patru ochi, slăbănoaga” provin mai ales din lipsa de toleranţă a altor copii și, de obicei, este de ajuns ca doar unul dintre ei să înceapă să spună astfel de cuvinte, pentru ca în scurt timp mulți alții să îi urmeze exemplul, întrucât majoritatea copiilor sunt obișnuiți să imite ceea ce văd în jur.
Având în vedere faptul că astfel de situații iau naștere mai ales în cadrul grupurilor, adică la grădiniță, cadrul didactic este acela care ar trebui să remedieze neînțelegerea în prima fază. Încă de când a observat apariția unei astfel de situații, educatoarea trebuie să ia măsuri și să discute atât cu cei care tachinează cât și cu „victima” și să încerce să găsească o cale de mijloc prin care ambele tabere să interacționeze una cu alta într-un mod adecvat.
Pe lângă educaţia primită la gradiniţă, ca părinte este necesar să iei măsuri cât mai devreme și să ai discuții cu copilul prin care să îi explici cum ar putea evita pe viitor momentele de acest fel.