Regulile care guvernează utilizarea recompenselor asupra copiilor: materiale, sociale, activități preferate

La fel ca orice alt părinte, ar trebui să știi ca este deosebit de importantă calitatea relației cu copilul tău. Chiar dacă nu sună a fi cea mai bună metodă pe care ai putea-o alege pentru educația pe care vrei să o oferi copilului, condiționarea este totuși aceea care reușește să dea roade în cele mai multe dintre cazuri.
Pentru un proces educațional complex, efectele pozitive venite din partea copiilor sunt de obicei obținute prin intermediul recompenselor. Acestea nu sunt decât niște mici stimuli care favorizează îmbunătățirea comportamentului copilului. Așadar, de fiecare dată când crezi că este bine să îți încurajezi copilul pentru fapta pe care a făcut-o este indicat să îi oferi o anumită recompensă care constă într-un anumit lucru care știi că lui îi face plăcere.
În funcție de acțiunile copilului tău poți lua o decizie și în legătură cu ce fel de recompensă i-ai putea oferi. Fie că este una de natură materială – dulciuri, jucării, stickere, sau alte cadouri; activități preferate – jocuri pe calculator, tabletă, telefon, filme sau seriale, jocuri cu prietenii; sau de natură socială – laude, aprecieri primite atât din partea ta cât și din partea celor din jur; orice recompensă trebuie oferită cu grijă, având o anumită limită.
De reținut în legătură cu acest lucru este faptul că atunci când vine vorba de recompensare, contează în principal calitatea, nu cantitatea. Cu cât cantitatea recompensei pe care o oferi crește, cu atât ar putea crește și riscul ca autoritatea ta față de copil să scadă.
Un alt lucru foarte important este faptul că recompensa nu trebuie promisă înainte de desfășurarea activității. Copilul tău nu trebuie să știe că doar dacă va face lucrul respectiv va fi recompensat. El trebuie să facă tot ce știe că are de făcut de bună voie, iar la final va veni și recompensa. În caz contrar, orice ar avea de făcut va fi din obligație și va aștepta mereu ca o persoană să îl recompenseze și să aprecieze ce a făcut, însă acest lucru nu este dorit.