Cum să desfăşori o şedinţă de stabilire a regulilor
Când eşti copil ţi se pare că viaţa ta este plină de reguli şi interdicţii la fiecare pas. Şi de aici vine şi rezistenţa atunci când un adult le propune, sau dorinţa de a le încălca.
De aceea, încă din primii ani de şcoală, ar fi bine să îi implicăm pe elevi în formularea regulilor clasei. Este destul de simplu, când observi că ceva ar trebui făcut pentru bunul mers al clasei sau că apar probleme trenante între elevi, organizează o întâlnire specială cu ei, o ședinţă de stabilire a regulilor.
Beneficiile unei şedinţe de stabilire a regulilor:
-elevii sunt mai motivaţi să respecte regulile la întocmirea cărora au participat chiar ei -se încurajează gândirea creativă, critică; ei vor înţelege raţiunile care stau în spatele unei reguli, nu va mai fi doar pentru că “aşa vrea profesorul/ învăţătorul”;
-profesorul nu mai trebuie să aplice doar el o regulă, responsabilitatea revine întregului grup de copii;
-regulile prestabilite previn multe comportamente inacceptabile şi multe conflicte;
-regulile sunt mai relevante şi de o mai bună calitate decât cele stabilite doar de către profesor (se evită regulile oarbe);
-o astfel de întâlnire le va oferi elevilor o lecţie de democrație, demonstrând pe de o parte cât este de greu să legiferezi, iar pe de altă parte cât de reconfortant este să fii lăsat să o faci.
Regulile care se pot discuta cu elevii pot fi legate de procesul de învăţământ, de relaţiile dintre ei, de relaţia elev-dascăl, cu privire la organizarea anumitor activităţi ale clasei, de folosirea unor obiecte/ echipamente din dotare etc.
Fă efortul ca această discuţie să fie plăcută şi serioasă, să vadă că îi asculţi şi că părerile lor contează. Foloseşte metoda de brainstorming pentru a da ocazia cât mai multor elevi să îşi spună părerea. Unul dintre ei poate să scrie pe tablă propunerile lor.
Poţi începe prin a le prezenta clar şi pe înţelesul lor problema sau situaţia care a generat nevoia de reguli ori de schimbare.
Exemple:
“După cum ştiţi, 4 copii din clasa noastră s-au îmbolnăvit de hepatită. Noi toţi cunoaştem regulile de igienă şi protecţie dar se pare că nu le aplicăm prea serios. De aceea avem nevoie de câteva reguli pentru a nu mai avea îmbolnăviri.”
“Deoarece cărţile din biblioteca clasei sunt mereu lăsate în dezordine, am vrea să stabilim împreună nişte reguli de folosire pentru a le păstra mai mult timp.”
“Mai mulţi elevi din clasă s-au plâns că există colegi care folosesc un limbaj vulgar, violent, în pauze şi la terminarea orelor. Am vrea să găsim împreună nişte soluţii şi să stabilim câteva reguli utile pentru a preveni aceste comportamente.”
“La ultimele noastre întâlniri v-aţi plâns de modul în care se desfăşoară orele de sport. Am vrea ca astăzi să vă întreb cum v-ar plăcea să se desfăşoare ele, ce vă deranjează şi ce aţi vrea să se schimbe. La final am putea scrie soluţiile voastre pe o listă şi acestea să fie regulile noastre pentru acest obiect. “
Discută cu ei şi ajută-i să formulize regulile. Cei care nu sunt de acord trebuie să înveţe să exprime asta fără ceartă, să argumenteze punctul lor de vedere. Formularea să fie personală, dar nu negativistă. De exemplu nu “este interzis să vorbim neîntrebaţi în timp ce predă profesorul” ci “când profesorul predă, ridicăm mâna sau vorbim numai dacă suntem întrebaţi”; în loc de “nu arunc hârtiile pe jos” să folosească “arunc hârtiile doar la coş”.