Visele – un element fundamental după care să se ghideze copilul în viaţă
Copii au cele mai multe vise. Astăzi doreşte să se facă astronaut iar mâine îşi doreşte să fie un doctor de succes. Oricare ar fi visele micuţului, un părinte trebuie să facă diferenţa dintre ideile de moment şi cele cu adevărat practice care îl vor însoţi pentru tot restul vieţii.
Putem spune despre vise că sunt proiecte pe care le îndeplineşte o persoană pas cu pas, până la atingerea scopurilor mai mari.
Încurajează copilul să îşi urmeze visele prin activităţi specifice
Dacă are un talent sau o înclinaţie către un anumit domeniu, odată descoperite, acestea trebuiesc susţinute şi dezvoltate. Premisa pe care se axează unii părinți: ,,să îi ofer copilului tot ce nu am avut eu”, este o gândire total greşită, întrucât copilul are propriile vise şi planuri pe baza cărora să îşi construiască întreagă existenţa. Părinţii au rolul de a ajuta fiul sau fiica să îşi canalizeze toate aceste vise pe un drum pozitiv.
De exemplu, înscrie copilul la activități extrașcolare prin care să își dezvolte abilitățile sau să testeze domeniile de interes. Ajută-l să urmeze liceul, facultatea corespunzătoare viselor sale. Dacă observi că gândește și planifică nerealist, ajută-l cu mult tact să se cunoască mai bine și să aleagă ceva mai potrivit.
Încă de la o vârstă fragedă este bine ca părinţii să îşi susţină copii şi să îi încurajeze întrucât numai aşa se vor elimina neînţelegerile şi se va obţine succesul. Dacă părinţii îi planifică micuţului întreagă viaţă, acest lucru nu are decât repercusiuni negative şi îl vor îndepărta pe copil atunci când va înţelege că părinţii nu îl susţin pe deplin în alegerile pe care le face. Chiar dacă părintele consideră că este un drum greşit, fiecare dintre noi avem propriile lecţii de învăţat şi la momentul oportun copilul va vedea greşeala şi o va corecta singur.
Indiferent de visele pe care le are copilul trebuie să ştie că îl susţineţi până la capăt
Încercați să susțineți cu tot ce puteți orice talent sau o pasiune. Ideile dumneavoastră pot să fie foarte diferite de ceea ce îşi doreşte copilul, dar efectul pe care îl produc astfel de neînţelegeri este acela de a-l convinge că lucrurile pe care şi le doreşte sunt inutile, sau că el nu este bun de nimic.