Modalități de utilizare a creativității pentru depășirea limitelor
Creativitatea este esențială indiferent de vârstă sau de domeniul ocupațional și mai ales în cazul copiilor aceasta trebuie încurajată. Indiferent dacă vorbim despre planul profesional sau de cel social, creativitatea nu lasă loc lipsei de inspirație și este nevoie mereu de idei noi și creative în viață.
Aspecte privind stimularea creativității la copii
Copii au foarte multă imaginație și, dacă observați o astfel de abilitate, atunci trebuie să încercați pe cât posibil să o devoltați. Acest lucru se poate face destul de simplu iar părinții trebuie să încurajeze acțiunile, talentele copilului și să îl susțină.
În primul rând, este foarte important să îi oferiți copilului ocazia de a aprofunda domeniile sale de interes. Dacă încă nu a descoperit ce îi place cel mai mult, atunci este oportunitatea perfectă pentru a putea să îi deschideți calea către mai multe lucruri, dintre care poate alege mai tarziu.
O altă modalitate de dezvoltare a creativității este să se încurajeze copilul să găsească soluții pentru diverse situații, cu ajutorul unor materiale neconvenționale. Exemplu: Băiatul e plictisit de jocul lui de lego si vrea unul nou. Ieșiți cu el în parc și încurajați-l să adune pietre, bețe și alte obiecte mici din natură pentru a construi împreună un castel altfel.
Înscrierea la Atelierele de creație pentru copii este o idee foarte bună pentru dezvoltarea laturii creative și astfel cei mici vor putea să își dezvolte o pasiune sau, de ce nu, chiar o carieră într-un astfel de domeniu care utilizează creativitatea ca și materie primă (pictură, muzică etc).
Încurajarea, primul pas către depășirea limitelor prin creativitate
Părintele trebuie să îi observe comportamentul copilului și, dacă acesta este introvertit, prezintă semne de nesiguranță sau nivel redus de creativitate, atunci trebuie ajutat să își depășească limitele insuflându-i încrederea în sine de care are nevoie. Ca părinte trebuie să renunțați să creați prea multe reguli și interdicții, întrucât aceasta este calea cea mai sigură către îngrădirea creativității.
Dacă observați că micuțul are o atitudine negativă față de o anumită activitate pe care o desfășoară, atunci trebuie să interveniți prin discuții și să aflați cauza sau ce i-ar plăcea să facă.
Părintele nu trebuie să se ghideze după propriile idei, aspirații sau talente, întrucât fiecare persoană este diferită și copilul nu face excepție. Poate că v-a doriți ca fiul/ fiica să devină doctor sau avocat dar micuțul are înclinații artistice și își dorește foarte mult să picteze, atunci nu va fi de acord cu ideile dumneavoastră și vor apărea conflicte de interese sau eșuarea lui în acel domeniu impus.