Atunci când copilul nu are încredere în el
În momentul în care copilul nu are încredere în el însuși, se simte mereu inferior și fără putere. Dacă acest lucru persistă și nu sunt luate măsuri din timp, neîncrederea în forțele proprii poate avea repercusiuni negative pe termen lung. Părinții trebuie să se asigure că micuțul este echipat cu tot ce are nevoie pentru a face față la toate provocările pe care poate să i le ofere o societate dură. O atitudine greșită este atunci când părinții tind să ignore problemele cu care se confruntă copilul și să afirme că totul este în regulă.
Metode prin care puteți să creșteți încrederea copilului în forțele proprii
Scenariul este următorul: copilul se simte vinovat de fiecare dată când nu îi reușește ceva, se adaptează greu la o situație nouă, este retras și nu socializează cu alți copii. O cauză poate fi faptul că sunt setate standarde prea înalte, sau regulile sunt mult prea multe pentru a le putea respecta. De cele mai multe ori copilul își pierde încrederea în sine pentru că nici mediul din jurul său nu este de prea mare ajutor. Un prim semn al neîncrederii este această retragere despre care am mai menționat și, dacă lucrurile persistă, atunci în mod evident trebuie luate măsuri.
Dacă mediul familial nu este unul prea prietenos și certurile sunt la ordinea zilei, atunci trebuie să luați măsuri imediat. Dacă aveți ceva de împărțit cu partenerul de viață atunci lăsați astfel de activități pentru momente în care copilul nu este martor la aceste neînțelegeri. Începeți prin a fi alături de copil și acest lucru este valabil pentru ambii părinți. Încurajați-l atunci când intreprinde ceva. Dacă mai sunt și alți copii în familie atunci fiți cu băgare de seamă ca, noua atenție acordată celui care se află în necesitate, să nu creeze rivalitate sau gelozie.
Elemente importante care îi vor crește încrederea în sine
Răbdarea este esențială și trebuie să vă însoțească la fiecare pas întreprins pentru cultivarea încrederii în sine a copilului. Dragostea, a doua șansă, încurajarea, sunt toate elemente foarte importante.
Uneori manifestarea neîncrederii se face prin intermediul violenței din partea copilului. Acasă poate să aibă un comportament obraznic față de membrii familiei dar în societate poate fi destul de retras și necooperant. În acest caz, dacă simțiți că vă este peste puteri să faceți față, atunci ajutorul unui specialist poate să fie un ajutor extrem de bine venit.