Implicaţiile negative ale internetului în viaţa copiilor
Cea mai mare provocare a epocii noastre este dezvoltarea cu o viteză ameţitoare a tehnologiei şi implicit a internetului, unde informaţiile curg în timp real. Internetul este încă un fenomen care ne depăşeşte, apreciem efectele bune, conectivitatea dar mai greu ne dăm seama de potenţialul distructiv pe care îl poate avea.
Limitele care se pot încalcă cu uşurinţă atunci când vine vorba despre internet
Copii mai ales, pot deveni cu uşurinţă prizonierii mirajului pe care îl creează internetul, fie prin intermediul unei aplicaţii sau jocuri, fie prin intermediul unui dialog virtual. Astfel, se creează dependenţă şi se deschide o poartă către o vulnerabilitate fără precedent.
Timpul petrecut de copil în faţa calculatorului ar trebui să fie limitat şi utilizat numai pentru divertisment sau anumite teme pentru școală. Dar pentru un copil este deosebit de uşor să calce dincolo de prag şi să uite de el însuşi fiind absorbit de ,,minunăţiile” care se găsesc în mediul online.
Efectele negative nu trebuie ignorate şi acestea creează asupra copilului modificări în arhitectura creierului, acumularea de kilograme în plus, dificultăţi de sănătate fizică şi multe altele. Pentru a evita aceste pericole, specialiştii sfătuiesc părinţii să creeze în viaţă de zi cu zi a copilului activităţi cât mai diversificate astfel încât să nu fie necesar să găsească distracţie numai prin intermediul unei conexiuni la internet.
Alt pericol la care sunt expuşi copii dar şi adolescenţii este celebrul cyber bullying, activitate prin care se aplică batjocură repetată la adresa unei persoane şi trimiterea de texte cu caracter obscen prin intermediul reţelelor de socializare. Mulți copii fac asta sau sunt victimele altor copii sau persoane care folosesc acest mod de a-i ataca și batjocori. Activitatea online a copiilor trebuie monitorizată cu atenţie pentru a se evita pericolele care au un impact negativ asupra stării fizice dar şi emoţionale. Internetul este o curte fără stăpân, oricine poate să posteze orice şi totodată oricine poate să comunice cu orice persoană. Nu există limite şi tocmai acest lucru este cel mai înfricoşător atunci când vine vorba despre utilizarea internetului.
Măsuri de siguranţă pe care le puteţi aplica
Copii pot deveni foarte uşor victime ale unor persoane chiar sub ochii dumneavoastră (pot fi atrași în activități infracționale, pot fi convinși să divulge adresa, datele financiare ale părinților, pot fi momiți spre a fi răpiți sau traficați, li se poate deschide accesul la droguri, pornografie etc).
Pentru a evita pericolele care zac la fiecare clic, este de recomandat să se limiteze și să se monitorizeze atent activitatea acestora. Asigurați-vă că intră pe net într-un spațiu în care îi puteți vedea și că le cunoașteți parolele paginilor personale sau prietenii cu care intră în contact.