Prosperitatea – o sabie cu două tăișuri în educația copilului
În mod natural sunteți ca și părinți în stare să le oferiți copiilor voștri tot ceea ce este mai bun, dar nu întotdeauna este de recomandat să mergeți la primul magazin pentru a le îndeplini dorințele. Într-adevăr, prosperitatea are și lucruri pozitive: vă oferă posibilitatea de a crește copilul în confort, puteți achiziționa produse și servicii care contribuie la educația sa, mărește paleta de opțiuni, le permite copiilor să participe la activități de voluntariat fără a-și face probleme că nu contribuie la îmbunătățirea stării financiare a părinților și multe altele. Dar trebuie avut grijă ca prosperitatea părinților să nu le răpească ambiția copiilor de a lupta si a obține lucruri pe cont propriu.
Recomandări pentru o educație pozitivă și lipsită de riscuri
În educația copilului trebuie să existe un echilibru întrucât, indiferent de situația materială a părinților, copilul trebuie să știe că anumite lucruri nu se obțin doar pocnind din degete. Faptul că părintele îi oferă copilului prea multe, îl pot determina să devină materialist. Dacă i se oferă pe tavă toate lucrurile fără a avea șansa să lupte pentru ele, atunci își va crea imaginea că banii îi vor putea cumpăra tot ce își dorește, fără să fie necesar nici un efort din partea lui.
Educația potrivită începe cu multă răbdare și perseverență
Pentru a-i dezvolta o imagine corectă asupra persoanei care trebuie să devină, copilul trebuie încurajat să lupte, să muncească pentru ceea ce își dorește, chiar dacă părinții i-ar putea oferi totul fără nici cel mai mic efort. O educație corectă este să-i dați explicații coerente și motive plauzibile atunci când se constată inutilitatea achiziției și să evitați recompensele scumpe, mai ales atunci când nu puteți să fiți alături de copil. Acest lucru va forma o imagine greșită că recompensa respectivă ține locul dragostei părinților, iar pe viitor va tinde să repete comportamentul care i-a fost model în copilărie. Cu siguranță nu vă doriți așa ceva, iar explicarea situației cu răbdare va rezolva situația.
Oferindu-i copilului mici sarcini prin care să câștige la final ceea ce își dorește, este o cale foarte bună prin care îl puteți învăța pe micuț să respecte ceea ce are și totodată să muncească pentru ceea ce are nevoie.
Este important să vă implicați activ în viața copilului și să aveți grijă să îi oferiți o educație adecvată, prin care să învețe cât de important este să lupte pentru ceea ce își dorește.