Inteligenţa emoţională în educaţia copiilor şi dezvoltarea intuiţiei
Dezvoltarea armonioasă a copilului presupune să ne îndreptăm atenţia şi către dezvoltarea inteligenţei emoţionale, întrucât astfel de aspecte au un impact semnificativ asupra întregii sale existențe. Scopul este acela de a include în educaţia copilului, cu multă atenţie şi răbdare, elemente care duc la dezvoltarea acestei abilităţi în mod progresiv.
Cum să dezvolţi inteligenţa emoţională încă de la o vârstă fragedă?
O metodă prin care se poate dezvolta inteligenţa emoţională, mai ales la o vârstă fragedă, este folosirea jocului interactiv. Copii sunt atraşi să participe la jocuri în care se pot implica activ sau care le stârnesc interesul. Activităţile interactive exersează gândirea, atenţia, logica şi imaginaţia, aspecte care îi vor ajuta la dezvoltarea intuiţiei.
Inteligenţă emoţională merge mâna în mâna cu intuiţia şi sunt abilităţi care, o dată ce sunt dezvoltate, îl vor conduce pe copil pe drumul cel bun.
Strategiile de dezvoltare pot fi lecţii sau idei practice cu aplicare rapidă care să îi ajute pe părinţi și copii în activitățile din fiecare zi, fie că este vorba despre trezitul de dimineaţă sau joaca interminabilă la calculator, fie că se referă la îndeplinirea unor activităţi educative (citit, teme, lunru manual etc).
Comunicarea este esenţială pe întreg parcursul demersului de dezvoltare a inteligenţei emoţionale şi trebuie cultivată cu multă răbdare astfel încât copilul să simtă că se poate deschide cu uşurinţă în faţă celor din jur.
Studiile psihologice recente arată că, în mod hotărât, inteligenţa emoţională şi abilitatea de a stabili relaţii cu cei din jur reprezintă principalul factor de predicţie privind reuşita în viaţă. Este esenţial pentru părinţi să descopere din timp că micuţul este înzestrat cu inteligenţă emoţională peste medie întrucât în acel moment se va putea exploata partea corectă a inteligenţei copilului.
De ce este bine să faceţi diferenţa între inteligenţa emoţională şi raţională în cazul copiilor?
Mulţi părinţi se axează mai mult pe dezvoltarea inteligenţei raţionale a copilului (IQ-ului) dar un copil care este înzestrat cu o inteligenţă emoţională în care s-a investit are abilităţi mai bune de asimilare a informaţiilor si capacitate mai bună de relaționare, decat un copil doar cu inteligenţa raţională stimulată.
Beneficiile pe care le dobândeşte un copil care are o inteligenţă emoţională peste medie sunt destul de multe dar cele mai semnificative sunt: performanţe mărite, o motivaţie îmbunătăţită, inovaţie sporită, încredere, leadership şi management eficient şi muncă în echipa excelentă.