Educația pozitivă – modalități prin care copiii pot fi crescuți și fără pedepse sau violență
Generațiile anterioare, bunicii sau chiar părinții au fost educați în sensul că ,,bătaia este ruptă din rai”, ,,copilul nu trebuie pupat decât în somn” sau ,,unde dă mama crește”. Pedeapsa corporală nu este o soluție atunci când vine vorba despre educația copilului, întrucât acesta nu are niciodată un rezultat pozitiv. Copilul nu va înțelege de ce este bătut iar în mod involuntar greșeala poate să se repete. Motivul pentru care mulți părinți încă mai folosesc pedeapsa corporală pentru a corecta anumite greșeli este că așa au crescut ei sau că nu își pot controla corespunzător mânia. Dar aceasta nu este singura soluție.
Educația pozitivă oferă cele mai bune soluții pentru a educa copilul eficient
O educație pozitivă nu înseamnă permisivitate și indulgență din partea părinților ci mai mult stabilirea unui set de reguli de comun acord cu copilul prin care se urmăresc obiective pe termen lung, adică micuțul să devină un adult autonom, responsabil și echilibrat cu care părintele să aibă relații bune chiar și peste 30 de ani. De asemenea, educația pozitivă înseamnă să modelezi copilul după o serie de strategii bine puse la punct astfel încât prin armonie, înțelegere reciprocă și încurajare să se obțină rezultatele așteptate.
Nici un copil nu va reuși să îndeplinească așteptările părinților fără credința că este suficient de valoros. Un copil care este certat și criticat în permanență, etichetat negativ nu va putea ajunge niciodată la performanțele așteptate. Metode precum încurajarea, susținerea, dragostea și multe altele contribuie la oferirea unei educații pozitive prin care se promovează soluții care îi oferă copilului ceva de învățat.
Câteva recomandări de care este bine să țineți cont
A educa copilul într-un mod pozitiv înseamnă creearea unei relații bune cu copilul pe termen lung. Astfel copilul va vedea în părinții săi niște ghizi ai vieții sale, niște oameni în care poate avea încredere iar, oricât de ciudate ar fi situațiile prin care trece, va ști că are două persoane care sunt mereu alături de el.
Educația pozitivă mai înseamnă și să vă cunoașteți mai bine copilul și ritmul său de dezvoltare, pentru a avea așteptări realiste de la el.