Atunci când copilul greşeşte – aspecte privind metodele aplicate pentru corectarea comportamentului
A fi un părinte mult prea protector şi grijuliu faţă de copii, poate avea un impact negativ asupra dezvoltării lor armonioase. Psihologii afirmă că este bine să îi lăsaţi să înveţe din propriile greşeli şi să devină cât mai independenţi, însă nu în orice context. Aşadar, întrebarea care se pune este: ,,când pot să las copilul să greşească şi când să intervin să corectez comportamentul?”.
Abordarea greşelilor astfel încât dezvoltarea copilului să nu aibă de suferit
Mediul de creştere şi educaţie joacă un rol deosebit de important în comportamentul pe care îl va dezvolta copilul şi după acesta se va ghida pentru tot restul vieţii. Părintele joacă un rol decisiv în asigurarea unui mediu securizat de dezvoltare dar şi de modelare a comportamentelor înnăscute. Normele de comportament, regulile de relaţionare, sistemul de credinţe şi valori sunt învăţate încă de la o vârstă fragedă. Procesul este destul de complex şi părintele trebuie să aibă grijă cum aplică metodele de modelare comportamentală întrucât aceasta poate să influenţeze integrarea copilului în societate.
Atunci când greşeşte şi corectaţi copilul doar prin pedepse, adevărul este că nu au un efect benefic şi nu imprimă copilului dorinţa ca data viitoare să facă lucrurile mai bine. Din pedepse nu învaţă prea multe, nu devine mai prudent şi nici mai corect. Cel mic poate să ajungă să asculte din frică, ceea ce nu este calea bună către dezvoltarea lui armonioasă. Comportamentul greşit al copilului porneşte de multe ori de la lipsa deţinerii informaţiilor suficiente pentru a putea realiza acel lucru. Sarcina părintelui este aceea de a transmite copilului rezolvarea corectă a situaţiei şi de a-l încuraja în mod constant să abordeze alte strategii.
Alt tipar de comportament greşit este cel în care copilului face lucruri care îi pot pune viața în pericol. Aici părintele trebuie să evalueze toate aspectele care au dus la creearea situaţiei şi să abordeze măsuri serioase de supraveghere şi modificare a mediului existenţial.
De ce este bine să lăsaţi copii să greşească?
Copii nu vor învaţă nimic atâta timp cât nu sunt lăsaţi să greşească. Fiecare om are propriile lecţii de învăţat şi de aici nu fac excepţie copii. Cea mai bună soluţie pentru un copil care face obrăznicii în permanență este să fie lăsat să experimenteze şi să înţeleagă consecinţele comportamentului sau. Dar cu o singură condiţie: aceste experimente să nu îi pună în pericol viaţa.