Ajută-ți copilul să își dezvolte simțul umorului
În societate, întotdeauna cel care are simțul umorului este acea persoană care acaparează toată atenția și devine cel mai popular și apreciat de cei din jurul său. Încă de la o vârstă fragedă se poate dezvolta simțul umorului iar acest lucru se face cel mai bine râzând împreună.
Aspectele pozitive pe care le aduce simțul umorului în viața copilului
Bebelușul râde atunci când mama lui îi zâmbește și va tinde să imite starea de bine pe care i-o creează părintele. Dar, mai târziu, glumele pot să fie mai diversificate și să implice joaca. Un copil cu simțul umorului mai dezvoltat este mai sănătos, mai inteligent, mai apt să facă față provocărilor vieții. Ca adulți, tindem să credem că a avea simțul umorului este ceva genetic așa cum este culoarea părului dar adevărul este că această calitate se dobândește cu timpul și, dacă este dezvoltată încă de la o vârstă fragedă, micuțul va deveni mult mai încrezător și fericit.
Simțul umorului la copii este foarte benefic întrucât aduce cu sine o mulțime de avantaje pe care le poate utiliza pentru propriul lor bine. Aici vorbim despre capacitatea de analiză a lucrurilor, spontaneitate, îmbrățișarea unor idei neconvenționale, dezvoltarea unei gândiri diversificate, a imaginației și creativității, capacitatea de a nu lua chiar orice în serios; vor putea să se bucure de viață fără să plutească în permanență deasupra lor un nor negru al seriozității, dar și multe alte abilități pe care le pot dezvolta împreună cu simțul umorului.
Un copil care are simțul umorului are mai multă stimă de sine și va reuși să facă față cu mai mult succes provocărilor vieții. Chiar dacă la un moment dat se va confrunta cu probleme care îi închid anumite uși și îl lasă dezamăgit, ideile noi nu vor întârzia să apară.
Modalități prin care se poate dezvolta simțul umorului la copii
Cea mai bună modalitate prin care se poate dezvolta simțul umorului la copii este joaca iar părințiii trebuie să le insufle dar să și mențină o stare pozitivă, indiferent de situație.
Țineți cont de faptul că, în funcție de stadiul de vârstă al copilului, umorul este diferit.
Pentru a le încuraja dezvoltarea acestui simț, încercați să fiți un model și luați foarte în serios modalitatățile prin care puteți realiza acest lucru. Învățați-l că și adulții pot să fie amuzanți.
Nu în ultimul rând, trebuie creat în familie un mediu propice pentru a putea dezvolta simțul umorului la cel mic (activități vesele, muzică, relaxare, prevenirea certurilor, transformarea situațiilor când copilul greșește, în oportunități de învățare etc).