Contradicțiile dintre vorbe și fapte – de ce este bine ca părinții să fie corecți?
Suntem siguri că vi s-a întâmplat cel puțin o dată să promiteți un lucru copiilor și, din varii motive, să nu reușiți să vă țineți de cuvânt. Sunt părinți care nu reușesc nicicum să se țină de cuvânt. În teorie avem idee cât de nocive sunt efectele acestor contradicții dintre fapte și vorbe, dar nu le acordăm o atenție specială.
Efectele provocate de încălcarea promisiunilor
Adevărul este că efectele sunt mult mai nocive decât am crede, întrucât în acest fel învățăm copiii să nu aibă încredere în noi, îi dezamăgim, îi facem să se simtă lipsiți de importanță, îi determinăm să nu ne respecte și creăm un exemplu negativ de urmat. Miezul problemei constă de fapt în toate aceste promisiuni încălcate, chiar dacă este vorba despre o simplă bomboană care nu a fost cumpărată așa cum a promis părintele. Odată cu fiecare promisiune încălcată va rezulta un copil tare nefericit. Nu încercați să atenuați efectele greșelii dumneavoastră prin vorbe precum ,,în viață nu poți obține chiar tot ce vrei”, deoarece copii nu sunt interesați de filosofii, din contră, se vor înfuria mai mult. Nu înlocuiți promisiunile cu amenințări și nu exagerați cu utilizarea cuvântului ,,promit”.
Modalități prin care puteți să ajungeți la un consens cu copilul
Dacă ați încălcat o promisiune, ceea ce puteți face este să rămâneți flexibil și să evaluați în mod concret ce puteți face pentru a vă îndrepta greșeala. Dacă ați uitat, o idee este să rugați copilul ca data viitoare să vă aducă aminte ce trebuie să faceți, pentru a nu uita din nou. Este esențial să îi explicați copilului, la nivelul lui de înțelegere, motivele pentru care nu ați reușit să vă țineți de promisiune.
Se întâmplă chiar și celor mai buni părinți să greșească, dar trebuie să vă mențineți sinceri și transparenți. Cel mai important este să nu dați vina pe alte persoane sau pe alte situații ca de exemplu: nu ați reușit să vă țineți de promisiunea de a veni să îl duceți în parc, pentru că ați rămas blocat în trafic. În loc să inventați scuze, este recomandat să îi cereți simplu iertare, să vă recunoașteți vina și să stabiliți chiar atunci o altă ocazie de ieșit în parc.