Dezvoltarea comportamentelor sociale ale copiilor de vârstă preșcolară
În perioada copilăriei se petrece o dezvoltare dramatica ce cuprinde o serie de schimbări biologice, fiziologice, psihologice și sociale. Cercetările efectuate arată că familia, școala, colegii, mass-media și tehnologia sunt principalii agenți de socializare pe baza cărora cel mic își construiește preferințele, abilitățile de relaționare. Tot pe baza acestor agenți se formează și anumite comportamente mai mult sau mai puțin nocive, acest lucru depinzând foarte mult de anturaj dar și de mediul familial din care face parte.
Interacțiunea, jocul și comportamentul social
Interacțiunea este o parte componentă importantă în dezvoltarea competențelor sociale. Până la vârsta de 7 ani copilul interacționează cu familia, grădinița, micile comunități din orașul natal și mass-media.
Principala formă de interacționare care poate susține cu success dezvoltarea abilităților sociale este jocul. Până la vârsta de 7 ani este cel mai indicat mod prin care puteți să încurajați dezvoltarea comportamentelor sociale. Desigur, sunt și cazuri în care este necesară intervenția părinților pentru a corecta anumite comportamente. Faceți asta atunci când se sesizați că micuțul are probleme cu integrarea în grupurile de copii sau când modul lui de comportament este deranjant pentru ceilalți participanți la activități.
Dar, reușita pe toate planurile și dezvoltarea în mod armonios a abilităților de socializare, depind mult de educația pe care o primește copilul acasă. În primii ani de viață, mediul de acasă și părinții sunt singurele lui exemple de comportament social adecvat, indiferent de situație. Părinții sunt cei responsabili să insufle copiilor lor modalități de interacționare socială sănătoase. Dacă mediul familial este unul toxic, plin de conflicte, resentimente, atunci copilul nu va avea de unde să cunoască faptul că nu este în regulă asta. În acest caz totul pornește din pricina problemelor pe care le au adulții care înconjoară copilul. Tocmai de aceea este recomandat să nu periclitați acest mediu cu certuri sau să încărcați micuțul cu problemele dumneavoastră.
Familia – decisivă în dezvoltarea comportamentelor sociale ale copilului
Tot în cadrul familiei sale, copilul poate învăța să împartă, să coopereze, să respecte proprietatea altuia, să comunice și așa mai departe. El va putea mai apoi să le aplice și în exterior. Dezvoltarea comportamentelor sociale este o abilitate care îl va însoți toată viața, pe baza lor va fi etichetat în societate pe baza.
Tehnologia actuală poate să fie de multe ori și un dușman al dezvoltării socio-emoționale armonioase a celui mic. Dacă este expus în mod constant la scene dăunătoare sau prea violente, copilul ar putea înțelege că un astfel de comportament negativ este general acceptat. Datoria părintelui este aceea de a-l feri de astfel de aspecte negative și de a-l ajuta să dezvolte abilități sociale corespunzătoare.