Diferențele relației mamă-fiu, mamă-fiică
Relațiile dintre mame și fiice sunt relații de lungă durată care au potențialul de a influența dezvoltarea adultului în diferite moduri. Comportamentul mamei față de fiică este unul mult mai apropiat, și mamele primesc mai multe informații de la fiica lor decât un tată. Totodată, există un nivel mai mare de încredere reciprocă și o comunicare mult mai eficientă. O mama este pentru fiică primul profesor, primul consilier, suportul emoțional de care are nevoie.
Relațiile dintre o mamă și o fiică versus relația dintre o mamă și un fiu
Pe de altă parte, relația unei mame cu fiul tinde să fie una mai puțin apropiată, considerând că fiica este practic o extensie a ei, o parte din ea. Cu o fiică este mult mai simplu de procedat întrucât însăși mama este modelul pe care îl va urma, pe când cu un fiu lucrurile stau cu totul altfel. Pentru un băiat tatăl este cel mai important pentru că acesta îi va fi modelul pe care îl va urma. Mama este prima femeie pe care o va iubi un bărbat și acest lucru nu se va schimba niciodată. Totuși, sunt mame care preiau multe dintre atribuțiile tatălui, fie pentru că își cresc singure copiii, fie pentru că tații nu se preocupă de educația lor. Acest lucru este benefic pe moment dar poate aduce confuzie cu privire la gen și la rolul adulților în mintea celui mic. Ideal este sa fie doi părinți în viața lui.
Pentru fiice, până la vârsta de 12 ani, percepția mamei este cea a unui idol, a unui model de perfecțiune și ceea ce își dorește și fiica să devină.
La polul opus, în ambele cazuri, se află separarea de mama sau un atasament defectuos care au efecte negative și afectează identitatea copilului.
De ce este important ca ambii părinți să participle activ în viața copilului?
La vârste mici este normal ca un copil, indiferent de sex, să fie mai atașat de mamă, fiind cea care îi dă viață, îl alăptează, îl îngrijește. Dar mai târziu, lucrurile se schimbă. Relația dintre o mamă și o fiică este mult mai strânsă, întrucât fata poate să povestească mult mai lejer ce se întâmplă în viața ei decât în cazul în care ar discuta aceleași aspect cu tata. Dar există și relații mama – fiu foarte strânse, și chiar cazuri când mama favorizează băieții. Aceștia se atașează mai mult de mama care devine cea mai de încredere persoană din viața lui.
Ideal este ca ambii părinți să contribuie în egală măsură la educarea copilului. Astfel, relațiile dintre o mama și o fiică dar și dintre o mamă și un fiu trebuie să se afle pe un făgaș bun. Dacă sunt probleme în mediul familial sau pe alte planuri, este bine să le rezolvați din timp și să corectați comportamentele apărute.
Având o relație puternică cu părinții săi, dar mai ales una de încredere, copilul, adolescentul sau adultul de mai tarziu nu va mai fi tentat să își găsească înțelegerea în anturaje proaste sau să se închidă și să se înstrăineze de părinți.