Emoțiile și dezvoltarea emoțională a copiilor
Un lucru deosebit de important în viața fiecărui om este felul în care reușește să stabilească relațiile interpersonale optime. Dezvoltarea acestor relații se face treptat, în funcție de etapa de vârstă a fiecărui copil, și asigură succesul pe toate planurile vieții.
Etapele de dezvoltare a competențelor emoționale pe grupe de vârstă
Competențele emoționale presupun dobândirea unor deprinderi și comportamente specifice. Practic acestea sunt următoarele:
- Înțelegerea emoțiilor
- Expresivitatea emoțională
- Capacitatea de a reacționa adecvat față de manifestările emoționale ale celorlalți
Copilul, încă de la naștere, poate zâmbi spontan și acesta se transformă în zâmbet social la vârsta de 3-6 săptămâni. În această perioadă exprimarea emoțională se realizează în mod dominant prin plâns. Principala achiziție în materie de emoții care se dezvoltă este frica. Aceasta se manifestă prin frica față de persoanele străine, întuneric, sunete puternice etc. La 5-6 luni copilul poate să distingă deja persoanele cunoscute față de cele străine și pe acestea din urmă le respinge prin a refuza să fie luat în brațe.
Între 2 – 4 ani, copilul este capabil să vorbească și să exprime propriile emoții dar nu reușește încă să le înțeleagă pe deplin, tocmai de aceea se manifestată adeseori prin furie. Mai târziu începe să lege emoțiile de anumite evenimente. Tot în această perioadă copii apelează și la strategii comportamentale de autoreglaj emoțional, moment în care caută suportul adulților.
La vârsta de 4 – 5 ani deja începe să dezvolte emoții precum bucurie, furie, tristețe, rușine, mândrie, vină și reușește să le exprime prin expresii faciale sau tonul vocii. Acum este momentul în care începe să înțeleagă și că același eveniment poate cauza emoții diferite pentru persoanele participante. De exemplu, va ști că la un concurs câștigătorul va fi fericit, în timp ce adversarul este un pic mai trist pentru că a pierdut.
De la 5 la 7 ani– emoțiile se pot identifica și prin limbaj, cei mici stăpânesc foarte bine cuvintele și pot să exprime sau să denumească majoritatea emoțiilor. Copii din această categorie de vârstă urăsc eșecurile și devin critici cu ei înșiși. Acum este momentul în care este recomandată stimularea competitivității cu ei înșiși și nu cu alți copii. Teama de separare precum schimbarea grădiniței sau când dorm altundeva decât acasă, este deja dezvoltată.
Dezvoltarea emoțiilor după vâsta de 7 ani
În fiecare etapă de vârstă, este bine ca părintele să mențină activ interesul copilului de a-și dezvolta aceste abilități sociale și, atunci când este cazul, să intervină și să corecteze comportamentele inadecvate.
Etapa de viață de până la 7 ani este deosebit de importantă întrucât constituie baza cea mai solidă pentru dezvoltarea emoțională. Pe aceasta, copilul urmează să-și construiască personalitatea și abilitățile lui, prin interacțiunile sociale cu colegii de școală, prietenii și așa mai departe.
Așadar, relațiile pe care le stabilește copilul cu ceilalți necesită siguranță, receptivitate disponibilitate și confort emoțional.