Invață-ți copilul să ofere prin intermediul unor trucuri simple
Generozitatea este un concept abstract pentru un copil și reprezintă una dintre cele mai importante lecții pe care le poate oferi un părinte. Totuși, pentru a dobândi o astfel de caracteristică, părintele trebuie să recurgă la o serie de etape prin care să învețe copilul cum să fie generos.
Modalități prin care puteți să îi cultivați generozitatea încă de mic
Ca părinte, exemplul personal reprezintă cel mai bun punct de plecare. Va trebui să îl ajutați să vadă ce înseamnă puterea de a dărui și câtă satisfacție personală poate aduce cu sine. Cel mai bun mod este să îi solicitați părerea atunci când doriți să faceți o surpriză plăcută pentru un membru al familiei. Implicarea va fi benefică întrucât va simți că a făcut parte din acea faptă bună iar, de la aceasta până să le înfăptuiască pe ale sale proprii, este doar un singur pas.
Apoi, trebuie să îl învățați să împartă încă de mici, iar acest lucru nu se poate face altfel decât prin a-l încuraja să ofere din jucăriile sale și celorlalți copii care participă la joacă. Asigurați-l că le va primi înapoi de îndată ce nu vor mai dori să se joace ceilalți copii cu ele. Când mai crește, ativitățile de voluntariat pot aduce un aport deosebit de important în cultivarea generozității unui copil, întrucât prin acțiuni filantropice de tipul donării de jucării sau haine care nu îi mai folosesc copilului va învăța că nu trebuie să se concentreze numai asupra propriei persoane.
De câte ori dăruiește sau face o faptă bună, copilul trebuie lăudat și să îi arătați că pentru dumneavoastră este o bucurie nemărginită. Descurajați orice acțiuni care pornesc din egoism și fiți fermi. Mențineți-vă poziția și explicați în mod clar motivele pentru care trebuie să împartă lucrui cu frații săi sau cu alți copii. Totuși, dacă nu dorește să împartă, este suficient să îl mustrați și să nu recurgeți la pedepse.
Acțiuni benefice pentru a ajuta pe copil să devină mai generos
Activitățile de grup sunt cele mai benefice pentru a-și etala generozitatea față de ceilalți. La vârsta preșcolară copii sunt foarte sociabili și este bine să mențineți activ aceste interes pentru că în mod automat se va alimenta și generozitatea. De asemenea, este important să îi oferiți copilului dumneavoastră cât mai multe exemple pozitive și să îi explicați pe înțelesul lui motivele pentru care este bine să fie generos cu cei din jurul său.
Aceste acțiuni sunt menite să încurajeze astfel de sentimente iar copilul dumneavoastră se va descurca mult mai ușor în viață dacă încă de mic i-au fost insuflate o serie de valori pozitive