Utilizarea eficientă a recompenselor și a mesajelor de laudă
Este binecunoscut că, atât recompensele, cât și mesajele de laudă au o contribuție destul de ridicată în ceea ce privește disciplinarea copiilor și creșterea motivației de a învăța. Ele pot oferi o abordare pozitivă atât pentru progresele din viața copilului, cât și pentru a încuraja anumite domenii în care mai are de crescut.
Definirea recompenselor și modalități prin care să fie oferite copilului
Practic, recompensa se poate defini ca fiind un instrument prin care părintele poate să crească frecvența sau durata unui comportament. Așadar, putem enumera mai multe tipuri de recompense și anume:
- Materiale – cadouri, obiecte, bani etc.
- Sociale – lauda, încurajarea, aprecierea, acceptarea de către ceilalți
- Activități preferate – jocul pe calculator, vizionarea de filme sau desene animate, activități sportive, etc.
Recompensele potrivite
Pentru copiii de vârstă preșcolară recompensele sunt mult mai eficiente decât pedeapsa. Cu alte cuvinte, de câte ori va observa că o faptă bună este generatoare de recompense, copilul va tinde să repete acea acțiune. Există o serie de situații în care recompensele sunt instrumente eficiente pentru creșterea motivației: copilul se plânge că sarcinile lui sunt prea plictisitoare, sarcinile implică un efort pe care copilul nu este dispus să-l facă, copilul trebuie să învățe un comportament nou, când recompensa este acordată pentru o anumită calitate a performanței, când sarcina este neașteptată.
Totuși, în educarea copilului recompensele materiale nu ar trebui să fie frecvente și nici să devină un instrument pentru a compensa anumite lucruri cum ar fi lipsa părinților de acasă din cauza jobului sau alte asemenea lucruri.
Un alt caz negativ este când se folosesc recompensele ca un mijloc de șantaj: Dacă îți faci tema pană la ora 5, ai voie să te joci pe tabletă. Copilul trebuie să înțeleagă că există consecințe naturale ale lucrurilor (termini temele, timpul destinat jocului va fi mai mare) decât să fie încurajat să își îndeplinească sarcinile doar pentru a obține ceva în schimb.
Lauda si efectele ei asupra copiilor
Alaturi de recompensă, lauda este o alternativă de succes.
Laudă-l ca și încurajare de câte ori încercă ceva nou, când face un progres, un efort deosebit, când arată îmbunătățirea unui comportament neplăcut, când copilul ne cere asta (Mami, oare aici am scris bine literele?) etc.
Când copilul ajunge la o performanță sau a înaintat în învățarea unui anumit lucru, putem rări aceste laude.
Cum să îl lauzi:
- explică-i simplu, pe înțelesul lui motivul laudei: Bravo, ai reușit astăzi să termini tema fără greșeală!
- Nu folosi generalități sau expresii vagi care țin mai mult de el decat de ceea ce a făcut: Ai luat 10, ești un copil bun! Bravo! Îi poate sugera că, atunci când va lua mai puțin de 10, e un copil rău.
- Nu este indicat să îl lăudăm pe copil pentru o abilitate pe care ştie deja să o facă foarte bine (Bravo, mă bucur că ştii să citești!). Acest tip de laudă trezește mai degrabă suspiciunea lui că nu sunteți sincer.
- Fii personal, arată-i ce simți: Sunt mândră de tine că ai rezolvat conflictul cu sora ta fără violență! sau Mă bucur mult că te-ai străduit să îți îndrepți nota la română.
Lauda prea exegerată și mai ales însoțită de comparații poate să creeze copilului imaginea că este cel mai bun și să nu mai accepte faptul că pot exista și alți copii talentați sau inteligenți.
În concluzie, folosiți înțelept aceste metode pentru a obține rezultate maxime! Pe măsură