Percepția copiilor asupra sărbătorilor de Paște
V-ați întrebat vreodată cum sunt percepute sărbătorile de cei mici sau dacă semnificația de altădată mai păstrează intactă tradiția și adevăratele motive de bucurie pe care le oferă? Cei mici așteaptă Iepurașul de Paște cu o bucurie nemărginită, întrucât este ocazia perfectă în care părinții sunt acasă și totul este învăluit într-o imagine perfectă pentru un copil: mama gătește bunătățile specifice sărbătorii, tatăl pregătește totul și se unește întreaga familie, exact așa cum trebuie să fie.
Părinții sunt cei care trebuie să le insufle copiilor semnificația sărbătorilor pascale
Este adevărat că de-a lungul timpului sărbătoarea și-a mai pierdut din farmecul de altădată pentru că a cam căpătat o semnificație mai mult comercială. Copii sunt martorii unei treceri de la valorile spirituale spre valori specifice unei societăți de consum. Dar oare cum pot părinții să mențină intactă imaginea autentică a sărbătorii, în ochii copiilor lor?
În primul rând, totul pornește de la caracteristicile pe care le are familia copilului. Pregătirile specifice alături de toți membrii familiei, crearea unei atmosfere de neuitat, sunt cele care contează cel mai mult, nu maratonul după cumpărături și zecile de minute petrecute la casă pentru a le achita. Este vorba despre un întreg ritual care îi adună atât pe cei bătrâni cât și pe cei tineri laolaltă, povești de mult uitate, pilde religioase, obiceiuri de Paște și multe altele, care contribuie semnificativ la păstrarea ideei unei sărbători autentice. Moștenirea acestor valori se face chiar prin intermediul părinților care au datoria să le insufle micuților continuitatea tradițiilor pascale și contribuirea fiecărui membru al familiei la crearea unei atmosfere cât mai speciale.
Rutina, cel mai mare dușman al sărbătorilor
Sărbătorile nu trebuie să intre într-o rutină anuală în care faceți doar formal acele lucruri pentru care nu aveți altădată timp, datorită locului de muncă solicitant. Copilul are dreptul să cunoască tradițiile și părinții sunt cei care trebuie să îi explice de ce se vopsesc ouăle roșii, de ce mergem la biserică în noaptea Învierii și multe altele care să îi ofere o imagine completă și neeronată asupra semnificației autentice a sărbătorilor de Paște.