Modalități de încurajare a sârguinței și combaterea complexelor de inferioritate
Educația unui copil este destul de complexă iar părintele trebuie să știe să acționeze eficient în orice moment. Există momente când un părinte trebuie să laude perfomanțele copiilor și sunt alte momente când trebuie să îl încurajeze să își învingă temerile și să meargă înainte.
Susținerea și încurajarea unui copil trebuie să fie nelipsite la orice pas. Dacă părintele constată că au intervenit schimbări în atitudinea copilului față de anumite activități, care în mod inițial îi plăceau, atunci părintele trebuie să determine care sunt metodele cele mai bune pentru a readuce copilul pe calea cea bună.
Susține și încurajează fiecare pas din viața copilului tău
În educația copilului este important să se accentueze beneficiile pe care le aduce munca serioasă și ambiția de a finaliza totul cu succes. Astfel se obține un copil sârguincios care nu se dă în lături în momentul în care vine vorba despre atingerea scopurilor personale. Pe acest drum copilul se va confrunta și cu dezamăgirea care poate lăsa urme greu de reparat și crea complexe de inferioritate. Sentimentul că este inferior față de alți copii poate apărea în momentul în care acțiunile copilului eșuează, din cauza diverselor complicații. În acel moment, părintele trebuie să se înarmeze cu răbdare multă, să încurajeze copilul și să îl susțină în continuare.
Evaluarea corectă a eșecului este foarte importantă pentru a determina cel mai bun mod de a interveni. Dacă acesta este produs de lipsa de sârguință, este normal să fie încurajat copilul să mai încerce, să fie mai serios în ceea ce are de făcut, să i se crească interesul. Dar cauzele nereușitelor pot fi și altele: probleme externe (Ex: cel mic are note mici la un obiect pentru că profesorul respectiv nu reușește să explice bine materia), fizice (Copilul scrie incorect pentru că nu vede bine la tablă și are nevoie de ochelari), emoționale (Preșcolarii plâng și nu se pot concentra pentru că sunt despărțiți de părinți), psihice etc. A presa un copil să se străduiască mai mult atunci când el nu poate face asta, va aduce doar așteptări nerealiste și-i va crește complexul de inferioritate, simțind că nu se poate ridica la nivelul cerut.
Pentru a stimula sârguința, orice efort în plus și orice mică evoluție trebuie lăudată sau recompensată. Dar este total greșit să încercam să creștem motivația copilului momimdu-l cu un cadou scump.
Sentimentele de inferioritate trebuiesc combătute încă de când sunt depistate
Orice copil are perioade de regres, tulburări comportamentale, temeri, situații care i se par imposibil de învins. Nu faceți din eșecul lui o ocazie de a-l critica continuu, a-i arăta cât de „rău” sau de „prost” este. Va ajunge foarte curând să creadă aceste lucruri și va merge din rău în mai rău. Abuzurile verbale sau fizice din copilărie pot afecta grav imaginea de sine a viitorului adult, iar viața lui va fi plină de probleme din această cauză. Abordarea pozitivă, recompensarea eforturilor vor avea mai mult succes.
Hiperprotecția părinților poate și ea să contribuie la dezvoltarea unor copii complexați, plini de temeri și neîncrezători în forțele proprii.
Dacă observați că băiatul/ fetița dumneavoastra are multe ezitări, evită activitățile noi, are tendința de a fi invizibil într-un grup (sau dimpotrivă că vrea să iasă cu orice preț în evidență), dacă folosește des „Nu pot”, sau spune cuvinte urâte la adresa propriei persoane, trebuie sa iei măsuri pentru a-l ajuta să scape de sentimentele de inferioritate. Uneori doar încurajarea, discuțiile cu el/ ea pentru a-i arăta calitățile, lauda fiecărei abilități bune, vor face adevărate minuni.
Ajutați-i pe copii să crească independenți și responsabili, implicați-i în deciziile care îi privesc, permiteți-le să greșească, să încerce lucruri noi, să riște și să învețe că eșecurile sau lucrurile rele se întâmplă oricui, nu ne definesc ca persoană.