Inteligența emoțională

Inteligența emoțională (E.Q.) este unul dintre cele nouă tipuri de inteligență pe care le-a identificat Howard Gardner în cunoscuta sa teorie a inteligențelor multiple. Bineînțeles, fiecare om are dezvoltate în măsură mai mare anumite inteligențe și în măsură mai mică alte tipuri.
La copil, acest tip de inteligență are o pondere foarte mică în comparație cu celelalte tipuri de inteligențe (matematică, lingvistică, spațială etc.), de aceea este și recomandat să înscriem copilul la grădiniță, pentru că din interacțiunea cu alți copii, copilul învață să exploreze omul ca individualitate, nu ca obiect pe care îl ocolește.
Pentru a exersa acest tip de inteligență la copil, atât educatorul, cât și familia (părinți, rude apropiate, frați) pot facilita experiențele copilului. În activitatea didactică, educatorul are în vedere numirea sentimentelor și a emoțiilor de bază, identificarea lor la nivel personal și atribuirea unor culori sau simboluri pentru fiecare sentiment. Părintele are nevoie să colaboreze cu educatorul dacă vrea să continue lucrul de la grădiniță pentru a-l menține pe copil în același cadru, fără a-l zăpăci cu alte „definiții”. În acest caz, părintele poate confecționa împreună cu copilul un cub care să aibă pe fiecare față o culoare sau un simbol (grafic sau emoticon). Acest cub poate fi și cumpărat și din librării (zar cu smileys), însă confecționarea propriu-zisă îl ajută pe copil să-și asume procesul. Odată confecționat cubul, părintele poate inventa un joc sau îi poate cere chiar copilului să se gândească la un joc în care să fie folosit cubul. De asemenea, dacă am cumpărat totuși un zar, acesta poate servi drept ancoră pentru copil în contextele exterioare (în parc, la magazin, autobuz etc.), pentru ca părintele să-i arate sentimentul pe care l-a avut copilul în situația apărută (s-a strâmbat la un trecător, a îmbrâncit un alt copil care i-a aruncat jucăria, a țipat în magazin că dorea un anume produs etc.). Pentru consistență în proces, este recomandat ca părintele să aloce 10-15 minute pe săptămână pentru o ședință de familie în care copilul să spună cum s-a simțit când mama nu i-a cumpărat un anume produs din magazin sau să-și spună părerea dacă ar fi bine ca săptămâna viitoare să nu cumpărăm deloc suc (pentru a economisi bani) ș.a.m.d.
Reținem că inteligența emoțională trebuie să fie dezvoltată încă de la vârstă mică, pentru că toate relațiile copilului cu cei din jur (colegi de clasă, de facultate, de muncă) depind de modul în care copilul își gestionează sentimentele în situații concrete, mai ales dificile (cum reacționează copilul când un coleg copiază de la el, sau cum reacționează copilul dacă i se promite ceva și nu se respectă etc.).