Calități esențiale în construcția unui caracter puternic
Un caracter puternic înseamnă cu siguranță valori. Atunci când părintele vrea să construiască un caracter puternic la copil, el nu trebuie să confunde insensibilitatea cu ceea ce numim caracter puternic, pentru că este în regulă să plângi atunci când ți-e greu, e normal să ajuți pe cineva, în loc să-l blamezi sau să treci peste. În construirea caracterului puternic la copil este nevoie și de un mindset de tip „growth”, adică ceea ce numim în română „mentalitate de dezvoltare”.
Astfel, prima calitate, cea a valorilor personale, are în vedere atât formarea lor, cât și dezvoltarea lor în timp. Copiii își formează valorile în cadrul primelor relaționări cu ceilalți copii, adică în perioada preșcolară (creșă, grădiniță). Fie că părintele intervine în mod conștient în acest proces sau nu, copilul își formează sigur valorile fundamentale în care crede. Pentru a-i putea ajuta pe copii să adopte valori sănătoase, părintele și educatorul trebuie să știe că valorile reprezintă niște legi principiale, gravate pe „ADN-ul” ființei, în funcție de care fiecare om decide să facă o acțiune sau nu. Întocmai ca în sistemul digital, unde o lege („rule”) permite sau nu efectuarea unei acțiuni (de exemplu: „Dacă utilizatorul apasă tasta 1, atunci va fi permis accesul către meniul în limba română”), așa și valorile permit sau nu acțiuni de tipul: „Să stric jucăria sau nu? Să mint sau să spun adevărul?” etc. Prin urmare, pentru a insufla copilului valorile pozitive, sănătoase, este nevoie ca părintele să numească efectiv (sau să scrie pe perete) 3-4 valori fundamentale. Apoi, pentru a fi înțelese și apoi interiorizate de către copil, părintele trebuie să „traducă” valorile în comportamente dezirabile. De exemplu, valoarea #sinceritate este respectată dacă se aplică următoarele comportamente: să spun mereu adevărul, să spun ce cred eu cu adevărat despre rochia mamei etc. Este important ca părintele să verbalizeze în termeni de valori acțiunile copilului. Dacă, de exemplu, copilul a îmbrâncit un coleg de grădiniță, părintele trebuie să-i numească valoarea încălcată: „M, valoarea noastră, a familiei, este respectul. Crezi că l-ai respectat pe colegul tău azi când l-ai îmbrâncit? Ce ai fi putut face ca să fii respectuos?”.
Cea de-a doua calitate în construirea unui caracter puternic este formarea la copil a unui „growth mindset” (mentalitate de dezvoltare), care permite copilului să se dezvolte, fără a-i șterge latura sensibilă. Astfel, părintele poate fi de ajutor în situațiile dificile pe care le înfruntă copilul (s-a lovit la mână, nu își poate lega singur șireturile, nu i-a ieșit desenul, a pierdut un joc etc.), forțând mereu gândirea critică la copil: „De ce ai căzut? Și ce poți face de-acum încolo?” sau „Cum ai pierdut jocul? A cui a fost vina? Ce te face să crezi că a fost vina lui? Cum poți face ca să câștigi jocul chiar dacă el trișează?” etc.
Reținem că părintele și educatorul pot fi de ajutor în proporție maximă atunci când vine vorba de construirea unui caracter puternic la copil, care să-i permită atât depășirea situațiilor dificile, cât și dezvoltarea sa personală prin păstrarea sensibilității copilului față de natură, oameni și situații.