Banii de buzunar: cum să-i oferi copilului tău mai mult decât bani
Chiar dacă te străduiești să-i oferi copilului tot ce are nevoie, mai devreme sau mai târziu tot te vei lovi de momentul în care îți va cere bani de buzunar.
Nu te teme, nu este deloc un lucru rău. Este chiar indicat să-l obișnuiești încă de mic cu bani de buzunar sau pentru pușculiță. Astfel, îi vei spori încrederea în sine și îi vei da posibilitatea să ia propriile decizii, să fie responsabil pentru ele și să învețe să fie chibzuit. Bineînțeles, atunci când este mic suma pe care i-o dai este simbolică, dar pentru el va fi extrem de importantă, sunt bani pe care îi administrează singur. Treptat, el va învăța care este valoarea banilor și îi poate aprecia cu responsabilitate.
La o vârstă cuprinsă între 3-7 ani copilul va înțelege valoarea concretă a banilor, pentru el aceștia fiind doar niște obiecte. De aceea, îi puteți explica faptul că mami și tati merg la serviciu ca să câștige bani cu care să cumpere mâncare si jucării pentru el. Atunci când își dorește o jucărie prea scumpă, explică-i ca nu aveți suficienți bani pentru că aceștia vă sunt necesari la un lucru mai important. Nu îl refuza direct, sugerează-i să-și strângă el bani pentru a o putea achiziționa. Astfel, el va înțege în timp valoarea banilor și va deveni responsabil pentru modul în care îi întrebuințează.
Încă de mic ia-l cu tine la cumpărături și începe-i educația și din punct de vedere financiar. Astfel el va învăța să economisească și să aibă mai multă grijă de bunurile sale. În plus, va avea un sentiment de mândrie atunci când își va cumpăra ceva cu banii strânși de el în pușculiță.
Dupa 7 ani copilul poate primi deja bani de buzunar. Deoarece atunci va cunoaște si valoarea lor, îi puteți oferi de exemplu o suma fixă săptămânal. El își va satisface mici plăceri din acești bani, își va cumpăra dulciuri sau va economisi pentru o jucărie. Este important ca suma să rămână fixă o perioadă, indiferent de rugămințile lui, astfel îl veți învăța să fie și cumpătat.
Veți vedea că cel mic va învăta să aprecieze valoarea reală a banilor și să îi gestioneze astfel încât să se simtă mulțumit, conduită pe care o va păstra toată viața.