PODOABELE ȘI SIMBOLURILE DE CRĂCIUN
Coroniţa de Crăciun
Pe lângă bradul propriu-zis, de Crăciun se mai obișnuiește confecționarea unor coronite din ramuri de brad, ornate cu diferite accesorii. Agăţarea coroniţelor ornamentale de iarnă la uşa casei este un obicei care își are originile în Europa, nu este un obicei creștin. Vechile popoare obișnuiau să decoreze porţile, de Crăciun, cu ramuri veşnic verzi, pentru a invita în casă spiritele pădurii, obținându-le bunăvoința. Există crezul că aceste spirite ar aduce sănătate şi noroc, mai ales în cultele care venerează spiritele vegetației/copacilor. Oamenii încă îşi mai împodobesc casele cu coroniţe de brad şi de vâsc, pentru a-și întâmpina prietenii şi rudele sub auspiciile acestor plante-simbol al eternității. Forma circulară, adică neîntreruptă, continuă a coroniţei simbolizează natura veşnică a dragostei.
Vâscul
Se crede că vâscul, prin faptul că nu moare niciodată, a fost utilizat dintotdeauna pentru a marca sosirea iernii. Această plantă veşnic verde era folosită pentru decorul locuinţei și se credea că poate vindeca orice boală. Popoarele nordice vedeau vâscul ca pe o plantă a păcii și îl asociau cu zeiţa dragostei, Frigga. Este foarte cunoscut obiceiul ca îndrăgostiții să se sărute sub vâsc; acesta provine din credinţa că acest gest sub un lăstar al plantei aduce armonie şi înţelegere şi duce la consolidarea iubirii în cuplu.
Ciorăpeii de Crăciun
Obiceiul ciorăpeilor de Crăciun este de asemenea de proveniență occidentală, aici mai păstrându-se încă drept simbol al Crăciunului șosetele festive colorate în roșu și/sau verde, în care ai ocazia să găsești ceva de la Moșul. Dar la origine, ideea ciorăpeilor provine dintr-o legendă care vorbește despre un nobil care şi-a risipit necugetat averea, lăsându-şi fetele fără zestre. Pentru a evita ca fetele să aleagă vreo cale greșită în viață, Sfântul Nicolae vine pe ascuns la locuinţa fetelor și le arunca trei pungi cu monede de aur prin hornul casei, care cad în ciorapii fetelor, atârnaţi la uscat lângă şemineu. De aici, ideea ciorapilor ca purtători ai ajutorului.
Astăzi, multă lume încă foloseşte ciorăpelul de Crăciun, în care pune mici daruri pentru copii şi cei dragi.