BRADUL DE CRĂCIUN
Bradul deţine rolul principal în perioada Crăciunului, este cel în jurul căruia gravitează tot: familiile se adună și stau împreună în jurul bradului, cadourile se găsesc sub brad, colidătorii sunt invitați în jurul bradului, el luminează zi și noapte de Crăciun și răspândește mirosul inconfundabil de sărbătoare, dar și luminile multicolore, aproape hipnotizante, .
Bradul este considerat pomul vieții, deoarece rămâne verde tot timpul, devenind un simbol al veșniciei lui Hristos, cel pururea viu. Împodobirea acestuia este cel mai îndrăgit obicei de sărbători, antrenând o mulțime de simboluri: iubirea (pentru ca la impodobirea lui participa intreaga famile), bucurie şi fericire (sub brad sunt puse cadourile), magie (în casele unde nu e brad se spune că Moş Crăciun nu vine), viaţă, trăinicie şi sănătate (pentru că este mereu verde, chiar şi când afară e zăpadă).
Bradul nu lipseşte aproape din nicio casă, fie ca este natural, din plastic, mic sau mare. Este împodobit cu diferite accesorii jucăușe, beteala, globuri si globulețe colorate ce sclipesc în lumina lumânărilor şi a luminiţelor colorate, dand parcă viaţă bradului; steaua vestitoare a Naşterii Domnului Iisus stă cocoţată în vârful bradului și toate, alături de îngeraşii care ne îndeamnă să trăim emoţiile Naşterii Pruncului Iisus, toate ne anunţă Seara Ajunului.
Steluţa
Există, de asemenea, obiceiul ca în vârful bradului de Crăciun să se așeze o stea, simbolizând steaua care i-a călăuzit pe magi până la Betleem. Despre această stea se spune că aduce noroc și duce la îndeplinire dorințele. Pe de altă parte, stelele ne pot îndrepta pașii spre locuri speciale, întocmai stelei de la răsărit care le-a călăuzit pașii magilor care îl căutau pe Iisus în Betleem. Pe vremuri, multe constelaţii, erau chiar venerate ca divinităţi.
Evreii din vechime foloseau steaua în şase colţuri a lui David ca simbol religios, iar steaua de Crăciun în cinci colţuri ne aminteşte de steaua apărută deasupra Betleemului la naşterea Pruncului. În multe culturi, stelele sunt semne ale norocului şi ale realizării unor ţeluri măreţe. Pentru credincioși, steaua a fost semnul ceresc al unei promisiuni facute cu veacuri in urma. Dumnezeu promisese un Mantuitor, un Salvator pentru lumea cazuta in pacat, si unul dintre semnele implinirii acelei promisiuni era aparitia Stelei de la Rasarit.
Steaua din varful bradului sau din fereastra ne reaminteste acum de dragostea lui Dumnezeu pentru oameni si de implinirea acelei promisiuni facute de Dumnezeu. Totodata, steaua reprezinta speranta oamenilor, credinta in Hristos.