Aikido

Mens sana in corpore sano postulează un dicton clasic, niciodată demodat, cu privire la importanța sănătății și cum se păstrează echilibrul dintre un corp sănătos și o minte pe măsură.
În același sens, trebuie să recunoaștem că o dezvoltare armonioasă începe din primii ani de viață; sănătatea și bunăstarea copilului presupun atât integrarea lui într-un mediu plăcut, pozitiv, în timpul petrecut în afara familiei, cât și implicarea în activități cât mai diverse care să-i stimuleze toate capacitățile și abilitățile. Pentru aceasta, și sportul este nu doar important, ci și recomandat pentru copiii noștri, în măsura în care promovează practici sănătoase, non-violente și în afara pericolului de orice fel. Antrenând și corpul și mintea, sportul minții, șahul, sporturile fizice (precum jocurile cu mingea sau alergarea, înotul etc.) sau chiar artele marțiale contribuie la educarea mentală și fizică a micuților, cât timp sunt practicate corect și sub supravegerea atentă a adulților.
Evident, în alegerea sportului către care să ne îndrumăm copilul trebuie să ținem cont de personalitatea și de predispozițiile sale către un anumit tip de performanță (preponderent fizică sau mentală) și, desigur, de preferințele pe care el și le exprimă. Cu toate acestea, există și sporturi așa-zis „universale” a căror practicare nu afectează decât în mod pozitiv personalitatea copilului. Printre acestea se numără și aikido, un tip de artă marțială japoneză a cărei denumiri se traduce prin „calea armonizării energiei”.
În teorie, aikido prefigurează un scop (însușirea, transpunerea și urmarea principiilor aikido și în viața cotidiană, perfecționarea, în acest fel, a ființei umane) și o cale către a-l atinge, aceasta din urmă având o importanță foarte mare, deoarece în ea se concentrează tot ceea ce înseamnă acest sport. Mai exact, fiind un sport defensiv (urmărește neutralizazrea atacului prin utilizarea forței adversarului), practicarea aikido de către copii le va insufla cel puțin trei dintre principiile de bază ale acestui tip de luptă/artă marțială: rigoare, echilibru și încredere în forțele proprii. În plus, tehnica autoapărării însușită prin intermediul acestui sport va rămâne la îndemâna viitorului adult oricând ar avea nevoie, fără să afecteze, ba dimpotrivă, accentuând grația naturală a corpului și a mișcărilor, având în vedere faptul că aikido este o artă în adevăratul sens al cuvântului, și nu doar un stil de luptă care să inducă reflexe dure sau agresive.