Moș Nicolae
În fiecare an, la începutul lunii decembrie (în ajunul zilei de 5 decembrie), luna cadourilor, cel care deschide sezonul cadourilor și al bunei dispoziții, este Moș Nicolae, prietenul copiilor cuminți.
Moș Nicolae este foarte bătrân, însă nu obosește niciodată să vină pe calul său alb, la copiii pe care-i iubește atât de mult. Unora le aduce o nuielușă, unora cadouri, în semn de răsplată pentru că au fost cuminți și s-au purtat frumos în anul care tocmai se încheie. Nuielușă primesc ceilalți copii, leneși sau răi, pentru a le atrage atenția că trebuie să devină ascultători.
De obicei, el le lasă în ghetuțe cadourile copiilor, spre deosebire de Moș Cărăciun care le lasă sub brad, de aceea ei trebuie să se îngrijească să și le pregătească temeinic, pentru a-l cinsti pe Moșul, deoarece ghetuțele îngrijite primesc întotdeauna mai multe cadouri. Ghetuțele sunt de fapt, urmașele șosetuțelor în care Moșul a pus acum multe sute de ani primele cadouri. Potrivit legendei, el a ajutat trei fete sărace care urmau să se mărite, punându-le pe nevăzute câte un pumn de galbeni în șosetuțele puse la uscat lângă horn.
Spre deosebire de Moș Crăciun, Moș Nicolae este pe cât de darnic și iubitor, pe atât de sever și corect cu copiii răi și neascultători, pe care vrea să-i îndrepte, drept pentru care le lasă în ghetuțe o nuielușă care să le amintească de îndatoririle lor, și care să le fie la îndemână părinților pentru a o folosi drept exemplu.
O vorbă din popor zice că La Sân-Nicoară / Neaua coboară, asta deoarece Moșul sau Sfântul Nicolae/Nicoară este un moș cu o barbă mare și albă, pe care dacă și-o scutură începe să ningă ca în povești. Pentru același motiv, se consideră că iarna începe abia de ziua lui, 6 decembrie, deoarece acum se hotărăște cum va fi iarna, grea sau ușoară, cu multă zăpadă sau mai secetoasă.