18Feb
2017
0

Valoarea valorilor

Atunci când atingem un subiect important precum este educația copiilor există o tendință colectivă ca ochii să fie îndreptați asupra sistemului educațional  responsabil de la gradiniță până la ultima școală absolvită. E adevărat, școala sub toate formele ei, își pune amprenta într-un mod decisiv asupra educației copiilor, fiind o pârgie foarte importantă, dar de departe un rol major îl are familia.

Mai ales dacă analizăm valorile după care se ghidează un om pe parcursul vieții sale. Pe lângă dezvoltarea cognitivă si afectivă, copilul se dezvoltă și moral, construindu-și  în timp un set de valori care îi ghidează comportamentul și relațiile sociale.

Încă din primii ani de viață copilul crede în anumite valori sau acționează în virtutea lor, dar doar pentru că așa spune mama sau tatăl său. Momentul în care și le va însuși ca fiind lucruri în care chiar crede va fi atunci când  le va testa el însuși și va vedea cum funcționează.

Dacă vei încerca să-i vorbești fățiș despre valori cel mai probabil nu va înțelege prea multe la o vârstă așa de fragedă. Cel mai mult îl vei ajuta dacă vei diviza lucrurile în bune și rele și să îl ajuți pentru început să facă această diferență între bine și rău.

Spiritul civic și moral al copilului este influențat de ceea ce vede în jurul său, de comportamentele persoanelor din mediul familial, educațional și grupul de joaca. Chiar dacă experiența personală a părinților dintr-o anumită situație este una mai puțin plăcută, lucrul acesta nu trebuie să se rasfrângă asupra copilului. De exemplu, chiar dacă un părinte are o părere mai puțin bună despre evoluția sistemului de învățământ nu trebuie să-și exprime ideile în preajma copiilor, deoarece aceștia pot dezvolta un comportament problematic la școală.

Părinții sunt principalele modele ale copiilor și sunt datori să le insufle valori precum respectul față de ceilalți, empatia, sinceritatea. De asemenea, este important să le transmitem  copiilor curaj și încredere în sine, bunătate și responsabilitate pentru propriile acte.

Cu timpul, cel mic va învăța să facă singur diferența dintre valori și non-valori, iar experiențele sale îi vor întări valorile cultivate timpuriu în sufletul lui mic.