20Jun
2017
0

Sunt copii oglinda atitudinii părinților față de viață?

Înțelepciunea populară spune că ,,așchia nu sare departe de trunchi” și, într-adevăr, părinții au o influență foarte mare în viața copiilor mai ales în primii ani de viață.

Fie că un părinte dorește sau nu, influența asupra copiilor se întâmplă oricum. Relațiile pe care le are micuțul cu ceilalți membri ai familiei, prietenii și cunoștințele, principiile și convingerile părinților sunt punctul de plecare în viața copilului.

Modul în care influențează comportamentul părinților viața copilului

Fiecare gest făcut de părinți în prezența copilului îi oferă acestuia noțiuni despre cine este el și. în mod conștient sau nu, asimilează tot ceea ce vede și mai târziu aplică. Practic copilul învață prin imitare. Vede la părinții lui cum vorbesc, cum mănâncă, modul în care se comportă cu oamenii din jur și astfel va deprinde totul. Cei mici înțeleg mai multe lucruri decât credem și, chiar dacă nu știe să deosebească nuanțele comportamentului, va căpăta cu timpul aproape aceleași obiceiuri cu adulții din apropierea lor. Dacă părinții sunt genul de persoane care ar face orice numai să mențină curățenia în casă, sau unul dintre membrii familiei se teme de animale, micuțul va avea tendința să împrumute acele obiceiuri.

De asemenea, dacă părintele are o concepție falsă asupra persoanelor cu stare materială mai bună și are prea puțină considerație față de aceștia, atunci copilul își va forma imaginea că aceea este modalitatea în care trebuie să îi trateze pe acei oameni și că ideea de sărăcie este cea mai bună cale de a rămâne demn.

Formarea unui om de calitate pornește încă din primele clipe ale copilăriei

Este foarte importantă și relația dintre cei doi părinți întrucât, dacă micuțul este martor la certuri frecvente iar unul dintre părinți îl critică pe celălalt, atunci copilul va avea tendința să se comporte în acelși mod cu partenerul de viață mai târziu.

Toate amănuntele se imprimă în subconștientul copilului și îi oferă o imagine despre cum ar trebui să arate viața de adult, iar la un moment dat va încerca să recreeze tot ceea ce a văzut în copilărie.

Nu degeaba se vorbește despre cei 7 ani de acasă. Este crucial ca în primii ani de viață părinții să fie un exemplu pozitiv în viața fiului sau fiicei și să le ofere cât mai multe informații despre viață, dar să le și formeze o educație pe măsură.

Așadar copilul are nevoie să i se insufle concepții sănătoase care să îi fie un ghid pozitiv