08Apr
2017
0

Provocarea epocii noastre-accesul la informaţii, calculatorul şi internetul-instrumente periculoase pentru copiii neavizaţi

Din nefericire, în ultima perioadă ne lovim cu un fenomen generalizat: copiii nu mai pot fi dezlipiţi de tabletă, telefon sau calculator. Mulţi dintre părinţi motivează permisiunea dată copiilor pentru a le folosi prin faptul aşa au parte şi ei de o oră, două de linişte. Aşa este, dar nu cumva această linişte poate avea un preţ foarte mare? S-ar putea fie puşi în situaţia în care copiii vor deveni dependenţi de aceste instrumente, neglijând temele, lecţiile, orele de lectură şi chiar şi discuţiile şi întâlnirile cu prietenii. Mai mult, vor fi afectate şi orele de odihnă sau de hrană.
E drept un calculator în zilele noastre a devenit o necesitate. Mulţi părinţi recurg la un calculator sau o tabletă, atunci când -i ţină pe copii focusaţi şi complet antrenaţi într-o activitate. Jocurile sunt un adevărat deliciu pentru cei mici şi nu e nimic greşit în a-i lăsa la calculator câtă vreme asiguraţi nu accesează jocuri prea violente pentru vârsta lor şi timpul petrecut e limitat. E important alternaţi calculatorul şi cu alte activităţi care -i antreneze pe copiii şi -i distreze, astfel ei nu vor percepe doar statul la calculator ca pe o sursă de divertisment.
Mai mult, pentru accesul la internet nu devină un pericol pentru copil, expunându-l la contactul cu informaţii nepotrivite sau persoane periculoase este esenţial -i explicaţi câteva reguli de baza: nu-şi comunice niciodată numele, număr-ul de telefon sau adresa unei persoane pe care n-o cunoaşte sau să o introducă pe anumite siteuri, nu deschidă niciodată e-mailuri primite de la persoane pe care nu le cunoaşte, nu răspundă unor mesaje în care sunt jigniţi. Orice interdicţie pe care o faceţi trebuie fie însoţită de explicaţii, în caz contrar mai mult va stârni curiozitatea copiilor. Puteţi chiar folosiţiaplicaţii de control parental, care le blocheze automat accesul la anumite siteuri.
E important fiţi deschişi cu micuţii voştri, le răspundeţi la întrebări şi nu lăsaţi ca internetul devină principala metodă de petrecere a timpului liber.