Optional de pian la gradinita

Cum putem să cultivăm simțul artistic, muzical al copilului? Desigur, dacă observăm că are afinități muzicale (fie îi place să fredoneze melodii și este atent la muzica din jurul său, sau se arată interesat de a cânta la un instrument), îl putem încuraja să învețe să cânte, vocal sau la un instrument, într-un mediu adecvat, cu un specialist care să îl ajute să deslușească tainele muzicii. În cazul învățării unui instrument, precum pianul, este important să știm că acest instrument stimulează cel mai mult motricitatea fină, pe lângă sensibilitatea auditivă (care va genera mai târziu și un spirit critic sănătos în privința genurilor muzicale și a calității muzicii în general).

Deși poate părea greu pentru un copil de 4 sau 5 ani să învețe notele muzicale, poziția lor pe portativ și recunoașterea, respectiv redarea lor prin intermediul pianului, metodele speciale cu ajutorul culorilor, de exemplu, sau cu ajutorul diverselor jocuri de asociere a notelor muzicale cu alte elemente deja cunoscute, sunt foarte eficiente și, în funcție de cât de pregătit se simte copilul, studiul poate începe cu succes chiar de la vârsta de 4 ani.

În orice caz, lecțiile de pian începute la vârste mici contribuie, prin natura acestei activități, la îmbunătățirea coordonării mișcărilor, la corectarea poziției corpului, îl deprinde pe micuț cu o atitudine și o conduită elegantă, cu calm și, neîndoielnic, cu o atenție crescută.

Însușirea artei de a cânta la pian contribuie în mod radical și la îmbunătățirea stimei de sine, îi oferă copilului satisfacția unui efort constant răsplătit cu un talent special. Pe măsură ce avansează în studiu și exersare, cu cât stăpânește mai bine una sau mai multe melodii, copilul va deveni și mai creativ, va improviza, îndemnat de profesor, putând interveni și schimba în manieră proprie o anumită arie sau va putea asocia aleatoriu note care i se vor părea potrivite, care vor suna bine. Disciplina, de asemenea, alături de simțul responsabilității față de angajamentul pe care și-l asumă prin decizia de a învăța să cânte la pian, reprezintă alte două calități pe care copilul și le cultivă prin această activitate.

Cu cât va înainta în studiu și exersarea pianului, copilul ar putea deveni interesat de prelungirea studiului și chiar de performanță, dar chiar și pierzându-și interesul pentru această preocupare, va avea o experiență incontestabil mai bogată și un simț critic mai dezvoltat în privința culturii muzicale.