29Apr
2017
0

Modalități de transpunere în cuvinte a valorilor potrivite până la vârsta de 5 ani

Unii părinți consideră inutil să le insufle copiilor valori cu mult înainte de a merge la școală. Dar adevărul este că, dacă fac acest lucru din timp, va fi mult mai ușor pentru cei mici să construiască peste ceea ce știu deja.

Câteva dintre valorile pe care trebuie să le cunoască micuțul

Sinceritatea reprezintă una dintre cele mai importante valori pe care un părinte trebuie să o insulfe micuților. Este important să îi învețe că minciuna are picioare scurte iar cea mai bună modalitate pentru a-i învăța despre sinceritate este exemplul personal. Este recomandat pentru obținerea celor mai bune rezultate, în familie toți membrii să contribuie la definirea sincerității pentru copil. Astfel, dacă unul dintre părinți minte și celălalt încearcă din răsputeri să îl facă pe copil să învețe să fie sincer, se va crea confuzie în mintea copilului.

Simțul dreptății este bine să îl aibă încă de la o vârstă fragedă. Părintele nu trebuie să îl încurajeze numai să își exprime sentimentele ci și să își îndrepte greșeala. Să știe să spună ,,imi pare rău” atunci când greșește, dar să și poată face diferența atunci când situația este nedreaptă. Astfel va înțelege cât de frumos este să se comporte bine cu toți cei din jurul său iar în viitor va reuși să gestioneze relații interumane mult mai complexe.

Determinarea și hotărârea sunt alte două valori care nu ar trebui să îi lipsească copilului. Cel mai ușor este să cultivați aceste simțuri fără a-l lăuda sau critica în exces. Trebuie să le oferiți de fiecare dată un feedback onest, transmis într-un mod delicat și constructiv. Încurajați inițiativa, mai ales să se implice în grupurile de copii pentru a se juca.

Empatia și dragostea – două valori importante în relațiile interumane

Empatia este importantă pentru că în acest fel copilul va cunoaște că o faptă bună atrage după sine o altă faptă bună. Va învăța că prin gesturile și faptele lor pot readuce zâmbetul pe fața celor care au nevoie.

Dragostea este ceva pentru care nu trebuie să se impună limite mai ales atunci când vine vorba despre copii. Învățând încă de acasă că dragostea exprimată oferă multe avantaje, mai încolo va putea să dezvolte o relație frumoasă alături de partenerul de viață.