27Feb
2017
0

Dăruind vei dobândi

Cu toții considerăm că lumea ideală este o lume plină de oameni educați și mărinimoși. Din păcate, această lume perfectă rămâne doar în visurile noastre cele mai îndrăznețe, însă e important să încercăm ca noi să fim așa cum ne-am dori să fie și ceilalți și să-i inspirăm si pe cei din jurul nostru.

Să facem un exercițiu de imaginație!

Dacă toți părinții și-ar educa odraslele să fie amabile, generoase și respectuoase, lumea de mâine ar putea deveni un loc mai bun, un loc în care răutatea și violența nu și-ar mai găsi locul.
Copiii trebuie să învețe de mici să fie buni cu ceilalți și să descopere ce sentiment plăcut îi va învălui dacă vor face o faptă bună. Cel mai repede vor învăța nu dacă le explici, ci dacă le ești chiar tu ca părinte un model. Fii darnic cu cei din jur, fă fapte bune și copilul tău iți va imita comportamentul!

Copilul va întelege în timp că atunci când dăruiește din inimă, primește ceva nepretuiț în schimb. Nu este ceva material, este mai important de atât: bucuria de a dărui. Acest comportament trebuie să înceapă de timpuriu, din primii ani de viață. Copilul trebuie încurajat să-și împartă jucăriile și cu alți copii la locul de joacă sau la grădiniță. Mai mult, încurajează-l să le dea altor copii jucăriile sale de când era mai mic și spune-i că ar fi minunat ca și alți copii să se bucure de ele așa cum s-a bucurat și el. Poți chiar să-l implici în împachetarea unui cadou pentru cineva din familie și să-l pui pe el să-l ofere. Astfel, el va experimenta plăcerea de a face cuiva un cadou și va dori să mai facă lucrul acesta din nou.

Nu uita! Tu ești modelul lui. Asigură-te ca ceea ce spui și ceea ce faci se afla tot timpul în perfectă legatură. In plus, laudă-l și încurajează-l de fiecare dată când face o faptă bună și dezaprobă-i întotdeauna egoismul. Îl va stimula să știe că aceste acțiuni sunt pe placul tău și că va fi apreciat pentru ele.

Treptat, va deveni natural pentru el să fie amabil și generos cu cei din jurul său indiferent de circumstanțe.